Het loopt helemaal fout bij Evy Gruyaert tijdens opnames: "Vechten om overeind te blijven"

231116evygruyaertplay4
Evy Gruyaert kampt al jaren met serieuze migraine. Gemiddeld vijftien dagen per maand krijgt de ‘Stukken Van Mensen’-presentatrice te maken met een aanval, soms wel tien dagen aan een stuk. Helaas heeft dat haar werk ook al meermaals in de weg gestaan.
Tijdens opnames, van ‘Stukken Van Mensen’ bijvoorbeeld dat elke zaterdag te zien is op Play4, spelen Evy’s migraineaanvallen haar wel vaker parten. “Als je migraine hebt, is het van belang om zoveel mogelijk regelmaat in je leven te hebben. Maar dat gaat niet tijdens het draaien”, bedenkt de presentatrice zich in Story. Eten op onregelmatige tijdstippen, veel te korte nachten, het zijn allemaal triggers. “Niet alleen krijg ik dan barstende hoofdpijn, maar ik voel me ook misselijk en kom minder snel op mijn woorden.”
“Bovendien is mijn temperatuur volledig ontregeld. Zo'n aanval put je ook enorm uit, want je hersenen verbruiken al je energie”, somt Evy verder op. “Het is eigenlijk een onzichtbare handicap. Het is veel meer dan gewoon wat hoofdpijn.” Hoewel het naar eigen zeggen soms “vechten is om overeind te blijven”, heeft de presentatrice nog nooit één opname uitgesteld door haar migraine. “Daar maak ik een erezaak van. Ik zal altijd alles geven”, besluit ze. “Als ik een aanval voel opkomen, probeer ik die te onderdrukken met mijn medicatie, zodat ik kan blijven werken.”

Geen wondermiddel

Maar of ze er ooit van verlost zal raken, dat is “de vraag van één miljoen”. “Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe therapieën en behandelingen, maar een wondermiddel bestaat helaas niet”, haalt Evy haar schouders op. “Sommige mensen zeggen me dat ik beter een 9-to-5-job zou zoeken omdat ze vinden dat ik het nu zelf wat zoek, maar ik weiger mijn leven aan te passen aan die migraine. Ik zou niet gelukkig worden van een kantoorjob. Dát zou pas een trigger voor migraine zijn”, denkt de Play4-presentatrice er duidelijk over.