Jacky Lafon zwijgt niet langer en komt met schokkend verhaal naar buiten: "Hij ging met zijn handen onder mijn kleed"

230204JACKYLAFONPHOTONEWS
De VRT Canvas-docureeks ‘Godvergeten’ doet heel wat stof opwaaien. Ook heel wat BV’s getuigden intussen van misbruik in de kerk. Na Margriet Hermans bijvoorbeeld komt ook Jacky Lafon met haar verhaal naar buiten.
‘Godvergeten’ maakt heel wat emoties los, ook bij Jacky Lafon die als 12-jarige misbruikt werd door een priester. “Ik spreek helaas uit ervaring”, onthult de voormalige ‘Familie’-actrice in TV-Familie. “Ik moest Repelsteeltje spelen in een schooltoneeltje en voor die rol droeg ik een lang kleedje. Die priester is toen naar mij gekomen en ging op z'n knieën voor me zitten. Vervolgens ging hij met zijn handen onder mijn kleed, omdat hij dat zogezegd te lang vond. Maar hij had andere intenties”, herinnert ze zich.
“Al snel vond hij de weg naar mijn broekje. Ik ben toen snel op z'n hand gaan staan. Ik was zó kwaad”, gaat Jacky verder. “Maar hij zei me dat als hij dat niet mocht doen, ik mijn communie niet mocht doen. En dat zei hij op zo'n dreigende toon dat ik nóg meer schrik kreeg”, klinkt het neergeslagen. Volgens de priester bracht zijn hand “de liefde van God”. “Dat is mij altijd bijgebleven. Die mens had duidelijk een heel verkeerd beeld over de liefde als je het mij vraagt…”, bijt Jacky van zich af.

Machtspositie

Helaas was de actrice niet zijn enige slachtoffer. “In tegenstelling tot bij mij is hij bij andere meisjes wél in z'n opzet geslaagd. Vreselijk…”, denkt ze erover. Jacky is dan wel met haar verhaal naar haar mama, maar kreeg helaas geen gehoor. “Mama durfde ook niet veel te ondernemen. Ze is wel naar een lerares gestapt, maar die heeft uiteindelijk ook niets ondernomen. Vanwege de machtspositie van die priesters stonden we machteloos. Zo ging in die tijd”, aldus het ex-‘Familie’-gezicht.
Een vreselijke periode dus, al is het volgens de actrice “geen litteken gebleven”. Bovendien wil ze de banden met de kerk níet doorknippen. “Mijn mama was diepgelovig, zie je. Uit respect voor haar wil ik me daarom niet laten ontdopen”, besluit Jacky.