William Boeva schrijft voorstelling over bijzondere aandoening: "Aartsmoeilijk om ervan af te geraken"

230425williamboevaplay4
Het zijn drukke tijden voor William Boeva. Niet alleen staat hij elke maandag en woensdag achter zijn kookpotten in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’, de stand-upcomedian is ook volop bezig met de voorbereidingen voor zijn nieuwe voorstelling '13' over zijn OCD, ofwel obsessieve-compulsieve stoornis.
In het voorjaar van 2024 komt William Boeva met zijn gloednieuwe show '13' over mentaal welzijn. “Dertien is een ongeluksgetal”, legt de comedian uit in TV-Familie. “Iets waarmee ik zelf al jaren kamp - en wat door corona geëxplodeerd is -, is het feit dat ik aan OCD lijd.” Dat wil onder meer zeggen dat William last heeft van dwanghandelingen.
“Als ik bijvoorbeeld door een deur wandel, moet ik steeds dezelfde gedachte hebben. En als dat niet goed aanvoelt, moet ik opnieuw door die deur wandelen”, vertelt de komiek. Heel vervelend, vindt hij het. “Het is iets wat veel mensen - in mindere mate - hebben. Het is vaak heel onschuldig. Bij mij zijn het evenwel storende gedachten die steeds terugkomen. Zoals voor de zoveelste keer gaan voelen of de deur wel op slot is. Zulke tics, zie je”, vervolgt William.

Therapie

“Het is vrij moeilijk om daarvan af te geraken”, aldus de comedian. Daarover gaat zijn voorstelling ook: over welke gevolgen zulke handelingen hebben en hoe hij daarmee leert omgaan. William is bovendien in therapie voor die dwanghandelingen. “De enige oplossing tegen OCD is blootstelling”, weet hij. “Therapie helpt je daar wel in. Hoe kan ik die gedachten omzetten naar iets positiefs? Of hoe kan ik mijn gedachten omkeren? Zulke sessies zijn al heel waardevol gebleken…”