Frank Deboosere weet nu al meer over het weer in komende maanden: "Misschien wel heetste zomer ooit"

FrankDeboosereVRT_4
We raken niet van de regen verlost, maar wat wel een feit is: het wordt een zomer die warmer zal zijn dan normaal. Dat kan weerman Frank Deboosere al met zekerheid zeggen.
“Voor het eerst sinds het ECMWF (Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn) zo’n 40 jaar geleden is gestart met voorspellen, is de kans op een koude zomer dit jaar nul", aldus Deboosere in de podcast Meer Weer.

Heetste zomer ooit?

“Volgens het ‘warmste scenario’ wordt het deze zomer 2,5 graden warmer dan de gemiddelde zomertemperatuur", gaat Deboosere verder. "En zelfs het ‘koudste scenario’ gaat uit van een temperatuur die nog steeds 0,2 graden bóven het gemiddelde ligt."
"Wellicht landen we ergens tussen die twee waarden in. De heetste Europese zomer tot nu toe, die van 2022, was 1,2 à 1,3 graden warmer dan gemiddeld. Er is zelfs 17 procent kans dat het de heetste zomer ooit wordt. We kunnen dus wel besluiten dat het een warme zomer wordt, met een grote kans op regionale hittegolven."
Dat betekent niet dat het niet gaat regenen, waarschuwt Deboosere. "Het is perfect mogelijk dat ook de komende zomer bovengemiddeld warm én bovengemiddeld nat of bewolkt wordt in Europa, want elke graad Celsius extra doet de kans op extreme buien stijgen met 7 procent.