De zomerkoopjes zijn officieel van start gegaan, met kortingen tot 30 procent vanaf dag één. Maar waar die periode vroeger garant stond voor drukke winkelstraten en rinkelende kassa’s, klinkt het enthousiasme bij handelaars dit jaar opvallend flets. Achter de etalages schuilt twijfel: wie komt er nog écht voor de solden, als online kortingen het hele jaar door beschikbaar zijn?
Winkeliers met volle rekken, maar lage verwachtingen
Volgens Mode Unie en Unizo zitten veel modewinkels nog met een aanzienlijke voorraad: bij ruim 60 procent van de handelaars ligt nog 20 tot 40 procent van de lente- en zomercollectie in de schappen, en bij een kwart is dat zelfs 60 procent. De gematigde verkoop van de voorbije maanden laat zich voelen. Winkeliers zetten daarom meteen stevige kortingen in, in de hoop klanten te lokken.
Maar het optimisme is beperkt. De verwachtingen voor deze solden liggen niet hoger dan vorig jaar. Veel winkeliers verwachten opnieuw een eerder vlak verloop.
Echte concurrentie komt niet van om de hoek
Het grootste knelpunt volgens de sector? De steeds sterkere concurrentie van grote e-commerceplatforms zoals Zalando, Amazon of Shein. Zij strooien het hele jaar door met kortingen, en maken van solden een achterhaald concept. “Consumenten worden overspoeld met zogenaamde kortingen, waardoor ze geen idee meer hebben wat de echte waarde van een product is", zegt Cedric Tack, woordvoerder van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), tegenover VRT NWS.
Dat zorgt niet alleen voor verwarring, maar ook voor frustratie bij lokale handelaars. Die mogen slechts twee officiële koopjesperiodes organiseren per jaar, terwijl grote webshops zich nauwelijks aan zulke regels houden.
Winkelcentra zuigen klanten weg uit de stad
Naast online concurrentie is er nog een tweede zorgpunt: het fysieke winkelgedrag van klanten verandert. “De stadscentra geraken leeg omdat mensen de voorkeur geven aan grote winkelcentra aan de rand van de stad", klinkt het bij NSZ. Parkeren is er makkelijker, het aanbod groter en het winkelcomfort hoger.
Volgens NSZ moeten beleidsmakers dringend ingrijpen. Ze pleiten voor een dubbel beleid: enerzijds meer ondersteuning voor handelaars in de binnenstad, anderzijds beperkingen op het aantal winkels in de stadsrand.
Een onzekere zomer voor de kleine winkelier
Hoewel de solden nog maar net zijn begonnen, hangt er dus weinig triomfgevoel in de lucht. Lokale handelaars zien de zomerkoopjes steeds meer uitgroeien tot een symbolisch ritueel, dat zijn aantrekkingskracht dreigt te verliezen.
Of de rekken effectief leeg geraken, hangt niet alleen af van het weer of de kortingen, maar vooral van de vraag: zijn klanten nog bereid om fysiek te shoppen, in een tijd waarin elke dag online koopjesdag lijkt te zijn?