Marco Borsato vergrijpt zich aan 13-jarige, gruwelijke onthullingen over Ali B

marcoborsatoalibRTL
Journalist Tim Hofman laat via zijn kanaal ‘BOOS’ een tiental getuigen aan het woord omtrent de aantijgen in het ‘The Voice of Holland-schandaal'.
Tim Hofmans zoektocht naar antwoorden begint bij twee vrouwen die beweren hoe ze tijdens de opnames van The Voice of Holland seksueel benaderd werden. Een daarvan is een ex-kandidate van het programma. Hofman voelt dat er meer gaande is, en doet daarop een oproep naar slachtoffers om zich te melden aan de redactie.

Jeroen Rietbergen

Tientallen mails stromen binnen, en verschillende namen worden genoemd. Het wordt hem meteen duidelijk dat het mensen betreft met een machtspositie in het programma. Een van de eerste namen die valt, is die van bandleider Jeroen Rietbergen, echtgenoot (inmiddels ex) van Linda De Mol, waaraan hij zijn aanzien binnen het programma mede te danken heeft.
Rietbergen zou tien jaar lang tegenover verschillende vrouwen seksueel overschrijdend gedrag hebben vertoond. Onder de slachtoffers bevinden zich zowel ex-medewerksters als ex-kandidates. In totaal gaat het om een groep van 19 vrouwen.
Volgens een van de ex-kandidates zou Rietbergen haar aangedrongen hebben met hem een hotelkamer te boeken. Nog een ander slachtoffer vertelt hoe Rietbergen haar dickpics stuurde, en haar verzocht ‘niet zo geil te doen.’

Grapje

Maar Rietbergen doet er nog een schepje bovenop. Hij vraagt namelijk of de vrouw ‘daar beneden geschoren is’ en zegt een ‘hele grote pik’ te hebben. De vraag die hier bij velen rijst is: “Waarom doe je geen aangifte?”, maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn volgens de getuige. “Door de programmaleiding werd het afgedaan als een grapje. Zo is hij

nou eenmaal.”
Rietbergen beslist de dag na de bekendmaking door de pers zijn excuses aan de slachtoffers aan te bieden. Hij bekent in zijn verklaring contact van seksuele aard te hebben gehad en getinte WhatsApp-berichten te hebben verstuurd. Opvallend in zijn verklaring is hoe hij toch het gevoel blijft hebben dat de contacten wederkerig en gewild waren. Rietbergen geeft zijn job op en zijn echtgenote Linda De Mol beslist Jeroen te verlaten.

Marco Borsato

In het dossier valt ook de naam van Marco Borsato, die tot voor de beschuldigingen de reputatie van immer sympathieke en populaire zanger heeft. Borsato is van 2011 tot 2015 in The Voice te zien als jurylid, en van 2012 tot 2020 in die gedaante in The Voice Kids.
Op 14 december van vorig jaar wordt de wereld van Borsato volledig op z’n kop gezet. Er wordt die dag namelijk aangifte tegen hem gedaan voor ongewenste intimiteiten. Naast alle beschuldigen van het hebben van affaires, wat voor een breuk zorgde met zijn vrouw Leontine, duikt nu een 22-jarige vrouw op die als 15-jarig meisje deelnam aan het programma.
Volgens de vrouw zou Borsato haar verschillende keren op ongepaste manier hebben betast. Borsato ontkent alle beschuldigingen, en doet aangifte wegens smaad en laster. Ook de moeder van het meisje wordt door Borsato aangegeven wegens uitlokking en medeplichtigheid.

‘Kids’-Barbecue

En of dat niet genoeg is, komen er ook verschillende verhalen naar boven over een zogenaamde ‘The Voice Kids-barbecue', waar de zanger minderjarige meisjes in de billen zou geknepen hebben. Bovendien getuigt een 13-jarig meisje hoe Borsato tijdens de opnames steeds ‘te dicht in haar buurt kwam’ en haar geregeld ongepast aanraakte.
Verontrustend feitje: volgens een van de medewerkers kwam het nieuws niet als een complete verrassing aan, maar iedereen hield er volgens een getuige destijds een hand boven ieders hoofd. Borsato trekt zich uiteindelijk terug als ambassadeur van ‘War Child’, en beslist niet meer te reageren.

Ali B

We vallen tijdens de reportage van de ene in de andere verbazing. Maar de grootste, die komt uit het kamp van de getuigen tegen rapper en jurylid Ali B. Ali B is, of was, een zeer populair figuur in Nederland. In 2013 wordt Ali B jurylid, en in 2016 krijgt hij diezelfde functie binnen het ‘Kids’- departement.
Twee vrouwen vertellen in de reportage met een krop in de keel dat hij niet enkel verschillende affaires had met kandidates, maar bovendien ook agressief gedrag vertoonde. Bij een van hen komt Ali B na de opnames op bezoek.
“Ik werd door hem gebeld nadat ik het nieuws vernam dat ik uit de wedstrijd lag”, vertelt het slachtoffer. “Ik wil je toch nog iets aanbieden. Hij vroeg me of ik thuis was, en daar stond hij opeens. Hij ging naast me op de bank zitten, stond plots recht en wreef over zijn benen. ‘Ik wil je neuken’, zei hij.”
“Ik antwoordde: ‘Ik denk dat je moet gaan’, waarna ik meteen bij de deur ging staan. Zo kon ik nog naar buiten rennen, mocht hij toch nog iets willen proberen. Daarop vertrok hij, zonder iets te zeggen.”

Wat jij wil

Waar Ali B bij het eerste slachtoffer vertrok, kon de rapper zijn handen niet thuishouden bij het tweede slachtoffer. De vrouw was op dat moment 18, Ali B 32. “We gingen op een bank zitten. Toen begon hij me ineens te zoenen.”
Ik voelde me in zo’n positie dat hij zo machtig was in vergelijking met mij, dat ik dacht: ‘Wat jij wil, dat moet er nu gebeuren.’ Ik was verstijfd, en toen heeft hij seks met me gehad. Daarna kleedde ik me aan. Vervolgens

ging hij dan naar mijn show kijken om commentaar te geven.
‘Als je volgend jaar meedoet, dan laat je het weten en dan zorg ik dat je heel ver komt’, zei hij. Ik durfde niet ‘nee’ zeggen en durfde me niet te verzetten. Ik liet gebeuren wat hij met me wilde doen. Toen heeft hij me in

de taxi gezet en ben ik naar huis gegaan.”
De getuige komt te weten dat zij niet Ali B’s eerste slachtoffer is, en vraagt: “Ben je bang dat mensen erachter gaan komen?”, waarop de rapper vol zelfzekerheid antwoordt: “Neen, want mensen gaan je niet geloven.”

Zo voorbij

Na de twee getuigenissen duikt er nog een derde getuige op, die tv- kijkend Vlaanderen en Nederland helemaal van de wijs brengt met haar getuigenis. Zij wordt uitgenodigd in Ali B’s villa en treft Ali aan in bed, samen met een andere vrouw.
Het slachtoffer staat even later samen met een andere man in de douche, waarbij ze hem oraal bevredigd. Enkele ogenblikken later betreedt de rapper de badkamer en steekt hij zonder enige gêne zijn vingers in de

vagina van de vrouw. De vrouw geeft Ali ettelijke malen aan dat ze dit niet wil, waarop Ali haar uitlacht en uiteindelijk de badkamer verlaat.
“Hij kroop op me, deed een condoom aan en zei: het is zo voorbij”, getuigt een ander slachtoffer. Ali B blijft tot op heden de feiten ontkennen.
“Vooropstaat dat ik er 100% van overtuigd ben dat ik mij niet schuldig heb gemaakt aan machtsmisbruik, laat staan aan enige vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit is kwaadsprekerij”, aldus de rapper in zijn verklaring.

Verwittiging

RTL, ITV en Talpa blijken geschokt te zijn wanneer ze het nieuws vernemen, en maken in een statement duidelijk dat zij te allen tijde een veilige en ondersteunende omgeving willen bieden aan iedereen die meewerkt aan hun programma’s.
Toch komt er geen reactie op Hofmans vraag omtrent het protocol binnen hun bedrijf. John De Mol daarentegen, die tot april 2019 de functie van chef van ‘TVOH’ bekleedde, is bereid Hofmans vurige vragen te beantwoorden in de reportage. Daarbij maakt hij duidelijk tot in april niet op de hoogte te zijn geweest van zijn schoonbroers malafide praktijken.
Wel zou hij naar eigen zeggen Rietbergen een zware verwittiging hebben gegeven na een getuigenis van een jonge vrouw, waarbij hij bijna tot agressief gedrag overging. “Jij laat nu alles uit je handen vallen, je stapt nu in de auto en je komt naar kantoor.” Zo begint het telefoontje van De Mol naar Rietbergen.

Toekomst

15 minuten later staat Rietbergen in het kantoor van De Mol. “Ik heb hem toen een half uur lang alle hoeken van de kamer laten zien en heb me moeten inhouden om hem op z’n bek te slaan. Ik was ziedend. Ik heb hem toen verteld dat, als hij dat nog een keer zou doen, maar ook nog maar een letter zou appen naar een vrouw binnen ‘The Voice’, hij eruit zou gegooid worden.”
De Mol denkt op dat moment dat het enkel schunnige appjes betreft, dus volgens hem is een waarschuwing voldoende. Maar nu De Mol het hele verhaal kent, en naar eigen zeggen compleet verward achterblijft na het bekijken van de reportage, wil hij een duidelijk statement maken: “Trek aan de alarmbel en doe je mond open. Wees niet bang, want alleen dan kunnen we je helpen.”
Hoe de toekomst van het programma er momenteel uitziet, is voorlopig een groot vraagteken. Volgens De Mol moet eerst alle informatie op tafel liggen en moeten alle consequenties gekend zijn. “Het moet keihard duidelijk worden wat er is gebeurd”, besluit De Mol.