Verontrustende boodschap voor Wout van Aert: “Dit is carrièrebedreigend” Wielrennen
Wielrennen

Verontrustende boodschap voor Wout van Aert: “Dit is carrièrebedreigend”

Verontrustende boodschap voor Wout van Aert: “Dit is carrièrebedreigend”

Wout van Aert is aan een spetterend wielerjaar bezig. Zijn mooiste overwinning behaalde hij tot nu toe wellicht op de Mont Ventoux in de Ronde van Frankrijk. Dat deed overal de vraag rijzen of Wout ook in staat zou zijn een grote ronde te winnen.

“Ik kan mij hier erg over opwinden”, zegt Marc Lamberts, de persoonlijke coach van Wout, in Het Nieuwsblad. “Als analisten menen dat hij een klassement in de Tour kan rijden zoals Jurgen Van den Broeck destijds, daarin durf ik nog meegaan: top tien en hoogstens strijden voor top vijf. Maar als ze bedoelen dat Wout de Tour kan winnen of het podium kan halen, dat zie ik niet gebeuren.”

Monsterwattage

“Tussen top vijf en het podium zit een verdomd groot verschil”, weet Lamberts. “Op zijn scherpst weegt Wout tussen de 77 en 78 kilogram. Om op de slotklim de beste klimmers te kunnen volgen, moet je zes watt per kilogram lichaamsgewicht kunnen trappen. Reken uit, dan moet hij op de slotklim gedurende 45 minuten constant 470 watt duwen. Een monsterwattage. Dat kan niet.”

Als hij zich dus wil meten met de topfavorieten, zal Wout dus een andere lichaamsbouw moeten krijgen, en dat is volgens Lamberts niet zonder risico. “Vijf kilogram spiermassa kwijtspelen, is verdomd moeilijk. Zeker als je dezelfde power wil behouden. Bij mijn weten is het ­enkel Bradley Wiggins gelukt, maar het jaar nadien was het gedaan met hem. Zo'n transformatie kan carrièrebedreigend zijn.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws