Wie geregeld geneesmiddelen neemt zoals maagzuurremmers of cholesterolverlagers, zou binnenkort zelf dieper in de buidel moeten tasten. Minister van Volksgezondheid
Frank Vandenbroucke (Vooruit) werkt aan een opvallende hervorming van het terugbetalingssysteem, zo schrijft De Morgen.
Concreet wil de minister het remgeld verhogen: tot minstens 1 euro voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming, en tot 2 euro voor andere patiënten. Het gaat dan vooral om middelen die minder essentieel zijn. Voor bepaalde medicatie – zoals sommige maagzuurremmers – zou terugbetaling zelfs helemaal kunnen wegvallen, tenzij een arts oordeelt dat ze echt nodig zijn.
432 miljoen euro minder uitgaven tegen 2026
Het voorstel komt er niet toevallig: de uitgaven voor geneesmiddelen swingen de pan uit. Ze stijgen jaarlijks met 7 à 8 procent, en dat is op termijn niet houdbaar, stelt Vandenbroucke. Tegen 2026 wil hij dat de uitgaven voor medicatie niet meer dan 17 procent van het totale zorgbudget innemen. Dat zou een besparing van 432 miljoen euro betekenen.
Toch wil de minister naar eigen zeggen de meest kwetsbaren beschermen. Wie zwaar getroffen wordt door medische kosten, zou sneller de maximumfactuur bereiken. Dat moet vermijden dat mensen noodzakelijke zorg uitstellen uit schrik voor de prijs.