Een leuk jurkje voor €6, een complete outfit voor nog geen €20: Shein is voor velen dé plek om goedkoop en snel nieuwe kleren te scoren. Maar achter die onweerstaanbare deals schuilt een verhaal dat minder rooskleurig is. Van vervuiling en misleiding tot uitbuiting en gezondheidsrisico’s – dit moet je weten.
Waarom die kleding zó goedkoop is
Shein staat bekend als de koning van de ‘ultra-fast fashion’: duizenden nieuwe items per dag, spotgoedkoop en razendsnel geproduceerd. Maar dat betekent vaak ook: kleding gemaakt onder schrijnende omstandigheden. Onderzoek wijst uit dat arbeiders in Chinese fabrieken soms meer dan 75 uur per week werken, tegen een hongerloon van minder dan 10 cent per kledingstuk. In sommige gevallen werd zelfs kinderarbeid vastgesteld.
Daarnaast weigert Shein openheid te geven over waar hun katoen vandaan komt. Dat roept vragen op, zeker nu er aanwijzingen zijn dat een deel van hun grondstoffen uit de Chinese regio Xinjiang komt – waar sprake is van gedwongen arbeid.
Schadelijke stoffen in je kleding
Wie denkt dat goedkope kleding alleen sneller verslijt, komt bedrogen uit. Greenpeace testte verschillende Shein-producten en vond in 15 van de 47 geteste items chemische stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid. In sommige gevallen werden zelfs Europese veiligheidsnormen overschreden. Denk aan stoffen die hormoonverstorend kunnen zijn, huidirritaties veroorzaken of zelfs kankerverwekkend zijn.
Vooral kinderkleding van Shein blijkt regelmatig boven de toegestane grenswaarden te zitten. In Canada werd al een handtas uit de handel gehaald omdat het loodgehalte tot 20 keer hoger lag dan wettelijk toegestaan.
Slecht voor het milieu
Shein is ook een van de grootste vervuilers in de mode-industrie. In 2023 stootte het bedrijf naar schatting 16,7 miljoen ton CO₂ uit – meer dan dubbel zoveel als H&M of Zara. Veel van hun kleding bestaat uit polyester, een plastic stof die bij het wassen microplastics loslaat. Die microdeeltjes komen uiteindelijk in rivieren, oceanen én ons eigen lichaam terecht.
Bovendien moedigt het bedrijf extreme overconsumptie aan: kleren die na één keer dragen al bij het afval belanden. Combineer dat met retourzendingen vanuit heel Europa en je krijgt een gigantische ecologische voetafdruk.
Consument wordt misleid
Niet alleen de productie, ook de verkoop roept vragen op. De Franse overheid legde Shein recent een boete op van maar liefst 40 miljoen euro wegens misleidende kortingen. Wat een aanbieding leek, bleek vaak gewoon de normale prijs te zijn – of zelfs een prijsstijging. De Europese Commissie onderzoekt nu of Shein met zijn praktijken ook de Europese consumentenwetgeving schendt.
Tijd voor bewustere keuzes
We begrijpen het: shoppen bij Shein is verleidelijk. Maar die goedkope kledingstukken hebben een hoge verborgen kost – voor de planeet, voor arbeiders, en misschien zelfs voor je eigen gezondheid. Wil je bewuster shoppen? Kies voor tweedehands kleding, duurzame merken of kledingruilplatformen. En stel jezelf één simpele vraag voor je op ‘bestellen’ klikt: wil ik dit echt?