Het aantal mensen met diabetes is sinds 1990 wereldwijd verviervoudigd, blijkt uit een recent onderzoek van het internationale netwerk NCD-RisC, gepubliceerd in The Lancet en geciteerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit grootschalige onderzoek toonde aan dat er in 2022 meer dan 800 miljoen volwassenen wereldwijd met de ziekte leefden – een aantal dat neerkomt op ongeveer een op de tien mensen.
Volgens Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de WHO en coördinator van de studie, gaat deze dramatische toename hand in hand met de wereldwijde verspreiding van obesitas. De situatie is vooral schrijnend in armere landen, waar een groot deel van de bevolking geen toegang heeft tot de benodigde behandelingen. Op Werelddiabetesdag benadrukte de WHO dat 450 miljoen mensen verstoken blijven van medicijnen en zorg.
Tedros waarschuwde dat de commercialisering van ongezonde voeding, onvoldoende beweging en armoede het probleem alleen maar verergeren. Hij drong er bij overheden op aan om gezondere levensstijlen te bevorderen en te investeren in preventie, vroege diagnose en behandelingen binnen de gezondheidszorgsystemen.
De studie bracht aan het licht dat de grootste stijging van diabetesgevallen plaatsvond in economisch zwakkere regio's. In Zuid-Azië en het Midden-Oosten wordt geschat dat de ziekte zo'n 20 procent van de bevolking treft. Opvallend genoeg krijgt in deze gebieden minder dan 40 procent van de patiënten de noodzakelijke medicijnen om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. In vergelijking daarmee blijft het probleem in West-Europa en Oost-Afrika relatief beperkt.