Twee uur per dag gratis stroom, maar toch betaal je fors meer: hoe dat komt

02 jul , 10:00Binnenland
250702elektriciteit
Twee uur per dag gratis elektriciteit: het klinkt als goed nieuws. Maar wie zijn energiefactuur bekijkt, ziet iets heel anders. In werkelijkheid ligt de gemiddelde stroomprijs in 2025 bijna de helft hoger dan vorig jaar. Hoe kan dat?
Volgens cijfers van De Tijd, gebaseerd op gegevens van Entso-e en Epex, betaalden Belgen in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 88,2 euro per megawattuur. Dat is flink meer dan de 60,8 euro die in dezelfde periode van 2024 werd aangerekend. En dat ondanks het feit dat stroom in 8,8% van de tijd gratis of zelfs negatief geprijsd was.

Piekuren duwen prijzen fors omhoog

De oorzaak ligt bij de ongelijke verdeling van die gratis stroom. Meer dan 80% van de uren met gratis elektriciteit vallen tussen 11 en 16 uur – wanneer veel mensen net weinig verbruiken. Tijdens de echte piekmomenten, ’s ochtends tussen 7 en 9 uur en ’s avonds tussen 19 en 21 uur, schiet de prijs de hoogte in.
Op die piekuren betaalt men tot 130 euro per megawattuur, zowat de helft meer dan in 2024. Het gevolg? Een enorme prijsschommeling doorheen de dag, met een gemiddeld verschil van liefst 127,6 euro tussen het goedkoopste en duurste uur.

Zonnepanelen helpen, maar niet genoeg

Hoewel zonnepanelen zorgen voor goedkopere stroom op het midden van de dag, blijkt hun effect beperkt als het aankomt op de piekprijzen. De hoge prijzen op de drukste momenten blijven bepalend voor de gemiddelde kost van elektriciteit.
Wie dus niet actief zijn verbruik afstemt op de goedkope uren – bijvoorbeeld via slimme apparaten of batterijsystemen – profiteert amper van de gratis stroom. Het gevolg? Een energiemarkt waarin sommige uren praktisch niets kosten, maar de eindafrekening toch alsmaar duurder wordt.
Powered by Newsifier