Vlees wordt fors duurder: dit zit er achter de stijging

27 jul , 14:15Binnenland
250727VLEES
Op de landbouwbeurs van Libramont was het hét gespreksonderwerp: de prijs van vlees blijft stijgen, en vooral rundvlees gaat door het dak. Het Collège des Producteurs, dat de landbouwsector en de Waalse overheid samenbrengt, waarschuwt dat de situatie nog een hele tijd zal aanhouden.
Een van de grote oorzaken ligt bij een reeks ziektes. Blauwtong bij runderen en vogelgriep bij pluimvee hebben de veestapel in heel Europa zwaar getroffen. Alleen al in de eerste maanden van 2025 moesten 19 miljoen kippen en andere vogels worden geruimd, vooral in Polen. De gevolgen voel je tot in de winkelrekken: kip werd fors duurder en ook eieren bleven op recordniveau. En omdat er minder dieren beschikbaar zijn, stijgen ook de prijzen van rundvlees mee.
Boeren halen eindelijk weer adem
Voor rundveehouders betekent de prijsstijging een ongeziene kentering. Jarenlang werkten ze met verlies of nauwelijks winst. Nu krijgen ze voor het eerst in lange tijd betere prijzen voor hun dieren. “Wat we tien jaar hebben moeten wachten, is in vier maanden tijd gebeurd", zegt Emmanuel Grosjean van het Collège des Producteurs. Sinds 2020 is de prijs die boeren krijgen voor rundvlees meer dan verdubbeld, een stijging van 103 procent.
Toch zijn ze niet zomaar rijk. De productiekosten – denk aan voeder, energie en dierenarts – zijn enorm hoog. Bovendien is de rundveestapel in Wallonië in tien jaar tijd met ruim 20 procent gekrompen tot minder dan een miljoen dieren. Die achterstand haal je niet zomaar in.
In de winkel steeg de prijs van rundvlees sinds 2020 met ongeveer 29 procent. Een kilo kost intussen meer dan 23 euro. Toch valt de consumptie voorlopig niet stil. Wel kiezen mensen vaker voor goedkopere alternatieven zoals kip of varkensvlees. “De Belg eet nog altijd graag een biefstuk", klinkt het bij het Collège. “Maar we zien wel dat mensen bewuster kiezen.”
Voorlopig geen herstel
Hoewel de hogere prijzen hoop geven, blijft de onzekerheid groot. Er is voorlopig geen sprake van een snelle heropbouw van de veestapel. Het duurt jaren om dat niveau terug te bereiken. Daarbovenop blijven ziektes een groot risico, en de kostprijs van productie blijft torenhoog.
Experts verwachten dat vleesprijzen de komende maanden hoog zullen blijven. Voor sommige gezinnen kan dat een stimulans zijn om meer te variëren met goedkopere vleessoorten of plantaardige alternatieven. Voor de boeren zelf blijft het een dunne evenwichtsoefening: ze verdienen eindelijk beter, maar de sector heeft tijd nodig om opnieuw gezond te worden.
Bron: Collège des Producteurs / rtbf.be
Powered by Newsifier