Wie
IKEA zegt, denkt meteen aan betaalbare meubels en een zak vol schroefjes. Toch blijkt dat sommige oude IKEA-stukken vandaag duizenden euro’s waard kunnen zijn. Vintage designliefhebbers speuren wereldwijd tweedehandswebsites af op zoek naar iconische modellen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig.
Wat ooit begon als goedkoop Scandinavisch design, is intussen uitgegroeid tot een verzamelobject. En de bedragen zijn soms verrassend.
De absolute topstukken
Neem nu de Cavelli-stoel van Bengt Ruda. Dit elegante model uit 1959 werd destijds verkocht voor een paar tientjes. Onlangs wisselde één exemplaar op een veiling van eigenaar voor meer dan 15.000 pond, ruim 17.000 euro. Ook de Impala Lounge Chair van Gillis Lundgren uit 1972 doet verzamelaars watertanden: een exemplaar kan vandaag 2.000 tot zelfs 3.000 euro opleveren.
Andere modellen, zoals het kleurrijke Guide-plankensysteem uit de jaren tachtig of de Vilbert-stoel van Verner Panton uit 1992, brengen op veilingen moeiteloos bedragen boven de 1.500 euro op. Het zijn echte designklassiekers geworden, waar amper nog originele exemplaren van bestaan.
Jaren vijftig en zestig zijn goud waard
De oudste IKEA-ontwerpen, vaak gemaakt in kleine oplages, doen het bijzonder goed. Zo zijn er mid-century kasten in massief teak of berken die ooit een paar honderd euro kostten en vandaag voor 3.000 à 4.000 euro van eigenaar wisselen. Stoelen zoals de Åke-armchair of de Winnie Chair uit de jaren vijftig halen makkelijk vier cijfers op de teller, zolang ze in goede staat zijn.
Volgens kenners spelen twee factoren een rol. Eerst en vooral de zeldzaamheid. Veel van deze modellen werden in beperkte oplage gemaakt en zijn al decennia uit productie. Daarnaast gaat het vaak om ontwerpen van bekende namen zoals Verner Panton of Gillis Lundgren. Ook de kwaliteit van oudere IKEA-meubelen is opvallend: massief hout, stevige frames en een afwerking die anders is dan de spaanplaat van vandaag.
Die mix maakt dat sommige stukken vandaag meer op een designklassieker lijken dan op een budgetmeubel. En dat zien verzamelaars ook zo.
Wat kan jij doen?
Heb jij nog oude IKEA-meubels op zolder staan? Kijk dan eens goed naar het label. Een originele Impala-stoel of een Guide-plank kan plots een klein kapitaal waard blijken. Je kan ze aanbieden op gespecialiseerde platformen of zelfs bij een veilinghuis.
IKEA zelf moedigt ook hergebruik aan: via de Buy-Back & Resell Service kan je meubels in goede staat terugbrengen en een waardebon krijgen. Voor recente meubels is dat handig, maar voor echte vintage stukken kan de tweedehandsmarkt veel interessanter zijn.
Wat vroeger goedkoop en eenvoudig was, blijkt nu soms een slimme investering. Wie dus ooit een designstoel uit de jaren 60 in huis haalde, zit misschien op een verborgen schat. De tijd dat IKEA enkel voor starters en studenten was, lijkt daarmee definitief voorbij.