Opmerkelijk onderzoek toont aan: "Op deze manier kan je vijf jaar langer leven" Buitenland
Buitenland

Opmerkelijk onderzoek toont aan: "Op deze manier kan je vijf jaar langer leven"

Opmerkelijk onderzoek toont aan: "Op deze manier kan je vijf jaar langer leven"

Een recent onderzoek, geleid door wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh en de Zhejiang University School of Medicine in China, wijst uit dat mensen met genetische aanleg voor een korter leven hun levensverwachting met ongeveer vijf jaar kunnen verlengen door een gezonde levensstijl aan te nemen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Evidence Based Medicine.

De studie, die meer dan 350.000 Britten omvatte, toonde aan dat mensen met een hoog genetisch risico op vroegtijdig overlijden 21 procent meer kans hebben om jong te sterven dan degenen met een laag risico. Echter, een ongezonde levensstijl verhoogde de kans op vroegtijdig overlijden met 78 procent.

Deelnemers die niet roken, regelmatig bewegen, voldoende slapen en een gezond dieet volgen, konden de genetische risico’s met 62 procent compenseren. "Deelnemers met een hoog genetisch risico konden hun levensverwachting op 40-jarige leeftijd met ongeveer 5,22 jaar verlengen door een gunstige levensstijl", meldden de onderzoekers.

Matt Lambert, senior gezondheidsinformatiefunctionaris bij het World Cancer Research Fund, benadrukte het belang van een gezonde levensstijl: "Deze nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat, ondanks genetische factoren, het leven van een gezonde levensstijl, inclusief het eten van een uitgebalanceerd en voedzaam dieet en actief blijven, ons kan helpen langer te leven en ook het risico op kanker kan verlagen."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws