'Tien Om Te Zien' redde carrière van Willy Sommers: "Ik was al twee kledingzaken begonnen" Buitenland
Buitenland

'Tien Om Te Zien' redde carrière van Willy Sommers: "Ik was al twee kledingzaken begonnen"

'Tien Om Te Zien' redde carrière van Willy Sommers: "Ik was al twee kledingzaken begonnen"

Binnenkort mag Willy Sommers zijn vertrouwde plekje op het podium van ‘Tien Om Te Zien’ opnieuw innemen. Nostalgisch blikt hij terug op zijn beginjaren.

Wie Willy Sommers en Anne De Baetzelier in een adem uitspreekt, denkt meteen aan ‘Tien Om Te Zien’. Het programma zorgde voor een nieuwe boost in de Vlaamse showbizz, maar ook in Willy’s carrière.

We mogen het misschien zelfs een redding noemen. In een interview aan onze redactie vertelt hij waarom het programma zo belangrijk was, en welke koers hij gevaren zou hebben mocht er nooit sprake van zijn geweest.

Wat maakte dat Tien Om Te Zien zo’n belangrijk moment was in jouw leven?

“De jaren ‘70 waren succesjaren. Elke plaat die ik uitbracht, was scoren en werd een nummer één in de hitparade. Ik ontving gedurig platen, ook gouden platen. Maar iets wat zo goed loopt, blijft uiteraard niet duren. Dat is altijd zo in het leven. Het geluk blijft nooit duren.”

“De jaren ‘80 waren dan ook de magere jaren. Dat was overleven. Ik had een eigen band muzikanten, een eigen orkest, een klankinstallatie, een lichtinstallatie en een vrachtwagen die al dat materiaal moest vervoeren. Maar de jaren ‘80 waren slechte jaren voor iedereen, voor elke Vlaamse artiest.”

“Wanneer ik op het einde van de maand de rekening maakte, bleef er niets meer voor mezelf over. Ik leefde eigenlijk nog op de inkomsten van de jaren ‘70. Maar toen kwam VTM en ik werd gevraagd om ‘Tien Om Te Zien’ te presenteren. Plots herleefde de hele showbizz in Vlaanderen. Het programma kwam vervolgens op televisie en elke week trok het een miljoen kijkers aan.”

Vanwaar het idee om eigen nummers te brengen in het programma?

“Samen met Bea Van der Maat verzorgde ik de presentatie. Ik had toen ook het idee om iedere keer een eigen liedje in mijn programma te kunnen presenteren. Dat was ook een van de voorwaarden die ik had gevraagd aan Mike Verdrengh en Guido Depraetere. Ik zei: ‘Als ik presenteer, dan kan ik er toch zelf nog mijn nummers in brengen?’ En dat was geen probleem aangezien het een duo-presentatie was.”

“Ik bracht ‘Als Een Leeuw In Een Kooi’ uit, wat een megahit in Vlaanderen werd. In ‘89, het eerste jaar van VTM, gingen we naar de zeedijk van Blankenberge. Ik stond op dat moment nummer één met ‘Als Een Leeuw In Een Kooi’, wat voor een volledig nieuwe boost in mijn carrière zorgde. Ik werd namelijk plots weer gevraagd voor optredens.”

Heb je toen in de periode voor ‘Tien Om Te Zien’ gedacht aan opgeven?

“Ja, maar ik ben altijd blijven geloven in die carrière. Ik had bovendien nog nooit iets anders gedaan in mijn leven. Na mijn studies was ik meteen in de showbizz beland. De jaren ‘80 waren een moment van: ‘Ik ga iets moeten doen als die carrière stopt.’”

“Op dat moment leerde ik iemand kennen in de modebranche, in de kledingsector. We zijn toen samen met mijn vennoot twee kledingzaken begonnen, twee boetieks, omdat ik in mijn achterhoofd had: ‘Die carrière gaat misschien stoppen. Ik moet iets vinden in mijn leven om verder een ander beroep te kunnen uitoefenen.’ Het was als een soort alternatief.”

Later presenteerde je ‘Tien Om Te Zien’ samen met Anne De Baetzelier. Jullie hadden duidelijk een goede klik.

“Nadat Bea Van der Maat zwanger werd, zocht de productie iemand om Bea te vervangen. Anne De Baetzelier was toen omroepster bij VTM. Op een bepaald moment kreeg Anne de kans om Bea te vervangen, en dat klikte heel goed. Hierna is Anne even terug weggeweest en kwam Bea terug.”

“Maar dan was Bea zwanger en dan kwam Anne terug, en uiteindelijk is dat duo gebleven: Anne en Willy. Dat was dan eigenlijk het beeld van ‘Tien Om Te Zien’, en dat klikt nog altijd goed.”

Heb je de indruk dat Vlaanderen het programma wel mist?

“We hebben vorig jaar in augustus een eenmalige aflevering gemaakt van ‘Tien Om Te Zien’, tot grote vreugde van heel de showbizz zeg maar. Eindelijk weer eens ‘Tien Om Te Zien’. Overal waar ik kom, krijg ik de vraag: ‘Willy, waar is die goede tijd van ‘Tien Om Te Zien’?’ Er waren veel artiesten, er werden veel platen opgenomen, iedereen was super tevreden.”

“De aflevering werd dan ook een groot succes. Weer een miljoen kijkers. Bij VTM is er dan toch een belletje gaan rinkelen: ‘Zouden we toch niet ‘Tien Om Te Zien’ terugbrengen?’ Ze hebben daarop beslist om compilaties van nostalgische beelden op zondag uit te zenden, en dat scoorde ook ongelooflijk goed. En toen is de beslissing gevallen: we gaan er terug mee beginnen in de zomer van ‘22."

Hoe heb je dat moment van de bekendmaking beleefd?

“Dat laatste weet ik ook nog maar pas sinds twee weken. We werden met een smoes naar ‘Qmusic’ gelokt op een vrijdagmorgen. Mijn management belde me en zei: ‘Je moet de top 500 aankondigen van Qmusic.’ Ik zei tegen m’n manager: ‘Is dat nu echt nodig dat ik daarvoor zo vroeg uit bed moet en om 7 uur bij Qmusic moet, enkel om dat aan te kondigen?’”

“Hij antwoordde: ‘Anne gaat ook komen en jullie moeten dat met z'n tweeën doen.' Mijn manager bleef aandringen. Uiteindelijk heb ik ‘ja’ gezegd. Anne en ik komen vervolgens toe op die vrijdagmorgen en nemen plaats in de studio van ‘Q’ bij Maarten en Dorothee. Anne en ik vroegen: ‘Wat moeten we nu eigenlijk komen doen?’ ‘Gewoon, onze top 500 aankondigen’, antwoordden ze.”

“’Maar, we hebben nog een speciale verrassing.’ En dan weerklonk er een vreemd achtergrondmuziekje, magische muziek. En dan: ‘We hebben een grote verrassing voor jullie! ‘Tien Om Te Zien’ komt terug.’ Anne sprong al een gat in de lucht. Mijn eerste reactie was: ‘En met ons? Met mij en Anne?’ ‘Ja ja, met jullie!’ Dat was een complete verrassing.

Het zal op dit moment alle hens aan dek zijn.

“Tussen 15 juli en 15 augustus worden acht opnames gemaakt. Er is nu van alles aan het gebeuren. Ik hoor dat bij platenfirma’s. Zij zijn nieuwe producties aan het opnemen met jonge artiesten.”

“Ook de gevestigde waarden zullen ook allemaal klaarstaan. Ik zal ook klaarstaan met een zomersingle. Dus er is heel wat aan het gebeuren op dit moment.”

Had je verwacht dat het programma zou terugkeren, en meteen acht weken?

“Neen, helemaal niet. Vorig jaar hebben we de eenmalige aflevering gemaakt, en we werden toen bijgestaan door Aaron Blommaert en Laura Tesoro. Anne en ik zeiden tegen elkaar: ‘Als ‘Tien Om Te Zien’ ooit terugkomt, is dat waarschijnlijk met deze twee, nieuwe, jonge presentatoren.’”

“Wij dachten vorig jaar dat het voor ons als een soort afscheid kwam in schoonheid. ‘Willy en Anne hebben het jaren gepresenteerd. We gaan dat nu nog een keer doen.’ Maar wat blijkt: wij mogen verder presenteren.”

“En die vrijdagmorgen werden we in het kantoor van de grote baas van VTM ontvangen. ‘We zijn zeer blij dat jullie ‘ja’ hebben gezegd, want voor ons staat dat vast. ‘Tien Om Te Zien’, dat is Willy en Anne’, zei hij, waarop wij reageerden: ‘We zijn zeer blij dat we het mogen doen.’’

Voelde het programma voor jou aan als werken?

“Ik heb het nooit ervaren als werken. Voor mij was het echt zo’n moment dat ik mijn collega’s kon ontmoeten. Het is bovendien aan zee. De mensen zijn goed gezind en hebben een vakantiegevoel.”

“Toen ik uit Brussel vertrok, heb ik nooit gedacht: ‘Ik rijd nu de autostrade op en moet gaan werken.’ Bij mij was het: ‘Ik mag het gaan presenteren, het is vakantie, de mensen zijn aan zee en wij ook.’”

“Dit jaar kijk ik er dan ook heel erg naar uit, samen met Anne en met heel het team. Er zit een geweldig team achter van productie, bestaande uit jonge, gedreven mensen. Productie, regisseurs, cameramensen... Een geheel andere generatie, maar wij blijven toch aan het roer staan. Dat vind ik wel heel fijn.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws