Wetenschappers lossen mysterie op: “Daarom sterven sommige mensen aan Covid en andere niet” Buitenland
Buitenland

Wetenschappers lossen mysterie op: “Daarom sterven sommige mensen aan Covid en andere niet”

Wetenschappers lossen mysterie op: “Daarom sterven sommige mensen aan Covid en andere niet”

Letterlijk miljoenen mensen zijn het laatste anderhalf jaar wereldwijd overleden aan Covid. Britse wetenschappers beweren nu het mysterie waarom het virus sommige mensen doodt en anderen niet, te hebben opgelost. Blijkt dat het deels te wijten is aan de genen.

De universiteit van Oxford heeft een stuk DNA gevonden dat ervoor zorgt dat longcellen het virus niet kunnen bestrijden. Het gen, genaamd LZTFL1, verdubbelt het risico op overlijden door Covid. Meer dan een op de zes Europeanen en Britten zou dit gen hebben, zo bleek uit de studie die werd gepubliceerd in Nature Genetics.

Mensen van Zuid-Aziatische afkomst lopen een nog groter risico: men gelooft dat maar liefst 61,2 procent van de mensen in die regio het gen heeft. Wetenschappers zeggen dat dat dan ook de verklaring zou kunnen zijn waarom Zuid-Aziatische mensen in het Verenigd Koninkrijk zo hard zijn getroffen door het coronavirus.

Geen volledige verklaring

De Britse wetenschappers benadrukken echter dat het gen niet de enige reden is. Ongeveer twee procent van de mensen met Afro-Caribische voorouders had namelijk het genotype met een hoger risico, wat aantoont dat de genetische link de hogere sterftecijfers voor zwarte en etnische minderheden in het Verenigd Koninkrijk niet volledig kon verklaren.

Er zijn verschillende andere belangrijke factoren in deze gemeenschappen waarvan wordt gedacht dat ze bijdragen aan de hogere sterftecijfers, laten de Britse wetenschappers weten. Ze hebben bijvoorbeeld meer kans om Covid te krijgen vanwege het werken in openbare banen en het leven in huishoudens met meerdere generaties.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws