-->

Experts zijn het erover eens: op deze leeftijd begin je het best met pensioensparen

Experts zijn het erover eens: op deze leeftijd begin je het best met pensioensparen
Donderdag 24 Oktober 2019 - 12:00   I   Foto: Pixabay   I  Bron: HLN  I  

Uit een recent onderzoek blijkt dat amper 6 procent van de Belgische bevolking denkt dat hun pensioen zal volstaan om hun levensstandaard aan te houden. Hoe vroeg moet je dan eigenlijk beginnen met sparen om onbezorgd op pensioen te kunnen gaan?

De pensioenen in ons land liggen bij de laagste van Europa. Een mannelijke werknemer krijgt gemiddeld 1.112 euro, een vrouw zit aan 897 euro. Een zelfstandige moet zich zelfs tevredenstellen met een povere 612 euro.

“Maar dat mensen vrezen dat ze later géén pensioen zullen krijgen, is totaal onterecht”, stelt docente en onderzoekster Pensioenstelsels Marjan Maes in Het Laatste nieuws. “Paniek is niet nodig: er zal altijd een pensioen zijn. De vraag is alleen hoe hoog dat zal zijn en of het volstaat om een voldoende hoge levensstandaard te garanderen."

Hervorming

“De pensioenen in ons land zijn gewoon te laag voor mensen met een lange loopbaan”, zegt Maes. “Mensen die 40 jaar gewerkt hebben en bijgedragen hebben aan de sociale zekerheid hebben amper méér dan iemand die jarenlang werkloos geweest is. Wat nu nodig is, is een verdere grondige hervorming die in eerste instantie gericht is op langer werken."

Wanneer kunnen we dan het best beginnen met sparen? “Het is een cliché, maar het blijft belangrijk om te zeggen dat je best zo vroeg mogelijk begint met sparen, in eerste instantie pensioensparen en daarbij kan je nog in tak 23-formules sparen. Die renderen op lange termijn”, besluit Koen Van Gorp van NN Verzekeringen.

TAGS  I  pensioen  I  pensioensparen  I  n365