Vrijdag 21 Februari 2020 - 14:05   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Groen pleit voor gebruik van thuistaal op school: "Arabisch of Pools in de klas helpt onze leerlingen niet vooruit"

Het gebruik van thuistaal op school moet wettelijk verankerd worden. Dat stelt oppositiepartij Groen voor. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is een felle tegenstander van het voorstel.

Groen pleit voor gebruik van thuistaal op school:

Groen-politica Elisabeth Meuleman is overtuigd van de voordelen van het gebruik van thuistaal op school. Volgens Meuleman is “wetenschappelijk aangetoond dat aandacht voor thuistaal in de scholen en klassen helemaal geen negatieve invloed heeft op het aanleren van het Nederlands”.

"De conclusies zijn omgekeerd: aandacht voor thuistaal versnelt de leercurve van Nederlands bij anderstalige leerlingen”, klinkt het. “Ik hoop alvast op een brede steun voor deze bevindingen bij mijn collega’s volksvertegenwoordigers. De wetenschappelijke resultaten en de ervaringen in binnen- en buitenland zijn zeer overtuigend. Ik hoop dat we de rangen kunnen sluiten over de partijgrenzen heen."

Weyts is tegen

Minister van Onderwijs Ben Weyts ziet er geen voordelen in. “De onderwijskwaliteit zal er enkel bij verliezen”, zegt de N-VA-minister. “Arabisch of Pools in de klas helpt leerlingen niet vooruit. We kunnen van onze leerkrachten ook niet verwachten dat zij alle verschillende thuistalen van al hun leerlingen beheersen”.

Weyts pleit voor “Nederlands, Nederlands, Nederlands”. “Dat is de verbindende voertaal in Vlaanderen”, zegt hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Groen