-->

Geheim document van de Britse overheid zorgt voor veel opschudding: “Coronacrisis duurt tot lente van 2021, 80 procent van de bevolking raakt besmet”

Geheim document van de Britse overheid zorgt voor veel opschudding: “Coronacrisis duurt tot lente van 2021, 80 procent van de bevolking raakt besmet”
Maandag 16 Maart 2020 - 16:38   I   Foto: Photonews   I  Bron: The Guardian  I  

De coronavirusepidemie zal tot de lente van 2021 duren en kan ertoe leiden dat 7,9 miljoen mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat onthult een gelekt document van de Britse overheidsinstantie Public Health England (PHE).

In het document, dat het meestal welingelichte The Guardian onder ogen kreeg, staat ook te lezen dat maar liefst 80 procent van de bevolking besmet zal raken, en dat er alleen al in het Verenigd Koninkrijk 531.000 doden zullen vallen.

Professor Chris Whitty, de belangrijkste medische adviseur van de regering, heeft dat cijfer eerder beschreven als het ‘worstcasescenario’ en suggereerde toen dat het werkelijke aantal lager zou uitvallen. Uit het document blijkt echter dat verwacht wordt dat vier mensen op de vijf het virus op zal lopen.

Piek rond eind mei

Als het sterftecijfer de 1procent blijkt te zijn die veel deskundigen als mogelijk aannemen, zou dat 531.100 doden betekenen. Maar als Whitty's volharding dat het percentage dichter bij 0,6 procent komt, accuraat blijkt te zijn, dan zouden er 318.660 mensen sterven. Whitty geeft ook aan dat het aantal besmettingen de komende tien tot veertien weken sterk zal stijgen.

De piek wordt verwacht rond eind mei tot half juni. De strategie van alle landen is om die piek uit te stellen en over een langere periode uit te rekken, zodat de gezondheidsdiensten het beter aankunnen. Er wordt aangenomen dat vooral in de zomermaanden het aantal besmettingen zal afnemen omdat de mensen dan doorgaans meer tijd buitenshuis doorbrengen, en niet in kleine kamers of kantoren.

Toch bestaat de vrees dat het virus in de maanden na de zomerperiode terugkeert. Totdat er een vaccin is ontwikkeld, misschien over 18 maanden, kunnen gezondheidsplanners er niet zeker van zijn dat ze mensen tegen de ziekte kunnen beschermen.

TAGS  I  Coronavirus  I  Verenigd Koninkrijk