Donderdag 26 Maart 2020 - 09:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: Canvas  I   door Redactie

Marc Van Ranst: “Als deze epidemie voorbij is, gaan we nog een golf krijgen, en dan gaan we dit allemaal herhalen"

Marc Van Ranst: “Als deze epidemie voorbij is, gaan we nog een golf krijgen, en dan gaan we dit allemaal herhalen

Viroloog Marc Van Ranst was woensdagavond te gast in ‘De Afspraak’. Een normalisatie van de hele coronasituatie zit er pas binnen een jaar aan te komen, zegt hij.

Volgens Van Ranst kunnen er heel wat maatregelen worden afgebouwd wanneer we de piek van de epidemie gehad hebben. "Wanneer je wil spreken van een volledige normalisatie, dan denk ik dat we moeten wachten op het vaccin dat er gaat komen. Dat is minstens een jaar”, zegt de viroloog van de KU Leuven.

“Deze epidemie gaat voorbijgaan, maar dan gaan we geheid een volgende golf krijgen en die gaan we ook moeten overleven zonder een vaccin”, weet Van Ranst. “Wat we nu meemaken, gaan we waarschijnlijk nog een paar keer herhalen."

Lockdownparties

Tot slot vindt Van Ranst dat we qua communicatie moeten proberen om meer jongeren te bereiken. "Bij de jongeren die nu op intensieve zorg liggen, zijn er bijvoorbeeld een aantal die zeer nabij betrokken waren bij een aantal van de lockdonwparties. Dat mag geweten zijn en dat mag ook een beetje afschrikwekkend zijn. Dit is geen spel. In een computerspelletje gaat niemand dood, hier wel”, besluit hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus