Dinsdag 7 Juli 2020 - 15:00   I   Foto: VRT  I   door Redactie

Marc Van Ranst vreest voor zeer ernstig scenario: "Dit is echt niet geruststellend"

Marc Van Ranst vreest voor zeer ernstig scenario:

Marc Van Ranst vindt het gemiddeld aantal besmettingen per dag in ons land nog steeds te hoog. "Dit is niet comfortabel", zei de viroloog gisteren in Terzake.

"We zien op dit moment niet die massale tweede golf", legt Van Ranst uit. "Vergeet ook niet dat we wereldwijd nog niet aan de piek van de pandemie zitten. We hebben elke dag nog nieuwe records van nieuwe gevallen. Er is dus nog een hele weg af te leggen. Het zou dan ook verwonderlijk zijn, waarbij een bevolking nog voor 95 procent vatbaar is voor het virus, helemaal de dans gaat ontspringen bij de tweede golf."

Het aantal besmettingen ligt nog steeds op 80 à 85 per dag. "We hadden gehoopt dat het lager ging en dat het almaar ging dalen tot tien gevallen per dag. Het blijft nu al een aantal weken op 80 à 90 per dag. Wat mij betreft is dit onvoldoende om comfortabel te zijn om niet onmiddellijk een opflakkering te zien", aldus Van Ranst. 

"Bovendien gaat niet iedereen naar de dokter om een wisser te krijgen. We onderschatten dat nog met een factor 3. Dat blijft nog altijd een behoorlijk aantal nieuwe gevallen en dat is niet geruststellend."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus