Zaterdag 25 Juli 2020 - 10:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Premier Wilmès heel duidelijk: "Er komt geen nieuwe strikte lockdown"

Premier Wilmès heel duidelijk:

Er is heel veel kritiek op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Zo had volgens de experten de sociale bubbel moeten verkleind worden. Premier Sophie Wilmès verdedigt zich in Het Nieuwsblad.

"Daar is discussie over geweest, en daar ben ik heel transparant over", vertelt Wilmès over de veelbesproken bubbel.

"Die bubbel van 15 naar 10, zal dat de epidemiologische situatie sterk veranderen? Nee", stelt de premier.

"Zoals mevrouw Vlieghe gezegd heeft: we moeten ons niet focussen op het aantal, wat we moeten doen is de regels volgen en de contacten absoluut verminderen.”

Wilmès vindt dat de huidige regels beter nageleefd moeten worden. "Kijk, we weten goed wat het virus heeft doen opflakkeren", zegt ze.

"Het heeft te maken met het feit dat er te veel mensen zijn die de regels niet gerespecteerd hebben. Meestal zijn dat mensen die naar een feest of naar een huwelijk zijn geweest. Of mensen die een ­waterpijp doorgeven."

Lockdown

Er wordt steeds meer gepleit voor een lockdown. Zo'n lockdown als in maart komt er echter niet. "Burgemeesters hebben de vrijheid om het algemene kader aan te passen aan hun realiteit", weet Wilmès.

"Ik denk dat ze de regels op ­bepaalde plaatsen moeten verstrengen. Ze hebben de ruimte om dat te doen. Heel strikt iedereen in lockdown, dat willen we niet meer doen.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Sophie Wilmès  I  coronavirus  I  lockdown  I  n365