Vrijdag 7 Augustus 2020 - 07:59   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Brusselse huisartsen slaan alarm: “Wij zijn niet klaar voor een nieuwe golf”

Brusselse huisartsen slaan alarm: “Wij zijn niet klaar voor een nieuwe golf”

Donderdag maakte de Brusselse regering bekend dat er geen mondmaskerplicht komt, zoals in Antwerpen. Brusselse artsen vragen zich af waarom hiermee gewacht wordt.

Huisarts Vincent Janssens vindt het eigenaardig dat er gewacht wordt tot er overal een dramatische piek is.“Terwijl je weet dat, als je dan maatregelen invoert, het nóg tijd zal vragen”, zegt hij in ‘Terzake’.

Kenneth Coenye, hoofdarts van Sint-Jan, denkt er hetzelfde over. "Wij zien op het terrein wat er week na week gebeurt, de cijfers gaan alleen maar achteruit." Ook hij pleit voor een algemene mondmaskerplicht. "Een vereenvoudigde maatregel in de 19 Brusselse gemeenten is veel simpeler om te begrijpen."

Niet klaar

"Als je één straat doorloopt, passeer je soms in drie wijken”, verklaart Coenye. “Hoe maak je aan een bevolking dan duidelijk waar het wél moet en waar niet? Je kan dan stickers gaan plaatsen, maar door het gewoon te veralgemenen, neem je die twijfel, die onduidelijkheid weg."

Ze maken zich ook zorgen over het feit dat het al snel té veel kan worden voor verzorgend personeel. "We zijn niet klaar voor een nieuwe uitbraak", benadrukt Coenye. "We hadden een projectie gemaakt dat we eind oktober, begin november een tweede piek zouden hebben. Dat gaf ons de kans om te rusten. De realiteit is dat we nooit zonder gehospitaliseerde patiënt geweest zijn. Als dit de inleiding van de tweede golf is, zijn we tegen het einde van het jaar uitgeput."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Brussel  I  Antwerpen  I  corona