-->

Artsen doen bijzondere oproep: “Kom in dat geval meteen naar het ziekenhuis”

Artsen doen bijzondere oproep: “Kom in dat geval meteen naar het ziekenhuis”
Vrijdag 16 Oktober 2020 - 06:52   I   Foto: Photonews   I  

Uit de voorstelling van een grafiek van Nicolas Vandewalle (Universiteit van Luik) blijkt dat met de huidige coronacijfers de ziekenhuizen binnen 20 dagen al verzadigd zullen zijn. "Op een bepaald moment moet je ingrijpen", klinkt het.

"Er is nu gelukkig ingegrepen door de nieuwe overheid en daar ben ik zeer tevreden over”, zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel in ‘De Afspraak’. “Wij hopen dat wij binnen twee, drie of vijf dagen daarvan het effect gaan zien. Gebeurt dat niet, gaan we gewoon verder moeten opschalen. Er is gewoon geen andere keuze."

De Brusselse ziekenhuizen kregen eerst te horen dat ze moesten overgaan naar fase 1B (50% van de bedden op de IC voorbehouden voor coronapatiënten, nvdr.). “Deze namiddag kregen we dan bericht dat we toch niet naar 1B, maar naar fase 1A-accent zullen gaan, waarbij we 33 procent van de bedden op intensieve zorg moeten reserveren. Volgende week woensdag zou er dan op federaal niveau overgegaan worden naar fase 1B, voor iedereen”, zegt Noppen.

Voorspellingen

“Deze situatie is onduidelijk. We zijn voorbereid op 1B, zelfs op 2A, want we kennen de voorspellingen van de statistici, en die zijn niet rooskleurig. Maar we zetten de overgang nog niet in gang, want de consequenties daarvan zijn zwaar voor niet-Covid-behandelingen”, aldus Noppen.

“We willen vermijden dat we nodeloos zorg moeten uitstellen", klinkt het nog bij Noppen, die absoluut wil duidelijk maken dat er geen reden is om van de ziekenhuizen weg te blijven wanneer je zorg nodig hebt. “Er is op dit moment geen boodschap ‘blijf thuis’. Voor alle duidelijkheid: alle raadplegingen zijn open. Denk je dat er nood is aan specialistische zorg, kom dan naar het ziekenhuis."

TAGS  I  Covid  I  corona  I  ziekenhuis  I  Brussel