Vrijdag 23 Oktober 2020 - 21:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Vlaamse regering steekt tandje bij in strijd tegen corona: “Zo krijgen we crisis sneller onder controle”

Vlaamse regering steekt tandje bij in strijd tegen corona: “Zo krijgen we crisis sneller onder controle”

De Vlaamse regering heeft beslist om 4 miljoen sneltesten aan te kopen. Die sneltesten zullen prioritair ingezet worden in de zorg, in het onderwijs en bij bedrijven. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vrijdag bekendgemaakt.

De Vlaamse regering had eerder al beslist dat ze sneltesten of antigeentesten zou aankopen. Bij de vaak gebruikte PCR-tests duurt het soms dagen duurt vooraleer men weet of iemand positief is of niet. Bij een sneltest is er na ongeveer een kwartier uitsluitsel.

Nu heeft de Vlaamse regering beslist 4 miljoen van die sneltesten aan te kopen. Met de aankoop wil de regering onder meer de druk op de labo's verlichten. Maar het is niet de bedoeling dat de sneltesten de PCR-tests vervangen. Die PCR-test blijft betrouwbaarder.

Stevige investering

De Vlaamse sneltests zullen volgens minister Beke prioritair ingezet worden in de zorg, het onderwijs en in bedrijven. Op welke manier ze daar precies ingezet zullen worden, moet wel bekeken worden. Per sector komt er daarvoor een specifieke werkgroep. Omdat er sprake is van een levertijd van twee tot drie weken, zouden de eerste sneltesten er in november moeten zijn.

"Nu sneltesten op het niveau zijn dat zij een kwaliteitsvolle uitbreiding van de testcapaciteit kunnen beteken, wil Vlaanderen hierin ook stevig investeren. Hoe beter we kunnen testen, des te sneller we deze coronacrisis opnieuw onder controle kunnen brengen", zegt minister Beke.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Vlaanderen  I  Wouter Beke  I  test  I  corona