Zaterdag 24 Oktober 2020 - 07:30   I   Foto: VRT  I   door Redactie

Erika Vlieghe: “Dit is een zeer grote persoonlijke frustratie van mij”

Erika Vlieghe: “Dit is een zeer grote persoonlijke frustratie van mij”

Binnen enkele dagen zullen we de kaap overschrijden van de 20.000 besmettingen per dag. Hadden we vanuit virologisch standpunt al verder moeten staan qua maatregelen? Infectiologe Erika Vlieghe laat haar licht schijnen over deze kwestie.

"Wij als virologen, infectiologen, artsen en wetenschappers willen natuurlijk altijd verder gaan”, is Erika Vlieghe duidelijk in ‘Terzake’. “Als je ons vraagt wat er moet gebeuren om deze situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen, dan is dat natuurlijk wat wij de afgelopen dagen gezegd hebben."

"Tegelijkertijd hebben we in maart en april een hele zware, botte lockdown gehad waarvan achteraf heel veel mensen zeiden dat ze dit zeker niet meer wilden. Er kwam dan ook een oplijsting van alles wat anders moest."

Zeer grote frustratie

“Sommige dingen proberen we als maatschappij nog vol te houden, zoals bijvoorbeeld het onderwijs”, vervolgt Vlieghe. “Iets anders, namelijk het behouden van de reguliere zorg, lukt al niet meer zo goed. Tot mijn persoonlijke zeer grote frustratie. Van een aantal andere elementen uit de oorspronkelijke lockdown denken we: droeg dat nu zo geweldig veel bij aan de controle van het virus?"

“Het grote voordeel was daar natuurlijk wel het voordeel van de eenvoud en van de duidelijkheid”, klinkt het. “Het doek viel en het was voor iedereen duidelijk. De boodschap was heel duidelijk, en daarvan zijn we nu niet helemaal zeker. Niemand van ons is er gerust op, omdat het een extreem explosieve situatie is en de hele tijd achter de feiten aanlopen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Erika Vlieghe  I  corona  I  lockdown