-->

Erika Vlieghe doet een pijnlijke vaststelling: “Dit is echt énórm frustrerend”

Erika Vlieghe doet een pijnlijke vaststelling: “Dit is echt énórm frustrerend”
Woensdag 28 Oktober 2020 - 14:30   I   Foto: Photonews   I  

In ‘De Ochtend’ op Radio 1 kwam Erika Vlieghe nogmaals terug op nieuwe coronamaatregelen die vrijdag van kracht gaan. De infectiologe laat er geen twijfel over bestaan: deze maatregelen komen veel te laat.

"Epidemiologisch zijn we ontzettend laat en dat is zéér frustrerend. Hadden ze deze beslissing vroeger genomen dan hadden we de curve op een heel andere manier kunnen beïnvloeden", zegt Vlieghe. "Hadden ze deze beslissing vroeger genomen dan hadden we de curve op een heel andere manier kunnen beïnvloeden."

Hoe komt het dan dat er, met alle waarschuwingen die op tafel lagen, niet naar hen geluisterd wordt? “Op het moment dat wij alarm beginnen slaan, zijn die curves nog heel klein en zien die er nog niet spectaculair en angstaanjagend uit", klinkt het. "Maar als wij die cijfers al zien verdubbelen, zij het aan een hele lage snelheid, dan schieten wij in actie en zeggen we: ‘Oppassen, het beest is aan het opstaan.'"

Alarm

Vlieghe vergelijkt het virus met een wild dier. "Op het moment dat het beest zijn ogen opent, moet je alarm slaan", aldus de infectiologe. "Niet als het luid brullend met vuur uit zijn bek rondloopt. Ik heb een dikke maand geleden letterlijk de vraag gekregen: 'Mevrouw Vlieghe, waar spreekt u over? Ik zie helemaal geen doden. Met 70 mensen op intensieve zorg gaan we toch niet dat en dat doen?' Tóen hadden we de grootheid van deze golf kunnen verhinderen. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer."

TAGS  I  Erika Vlieghe  I  corona  I  maatregelen