Vrijdag 30 Oktober 2020 - 20:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Oproep tot alertheid na terreuractie in Frankrijk: “Dit moeten de mensen weten”

Oproep tot alertheid na terreuractie in Frankrijk: “Dit moeten de mensen weten”

In Frankrijk heeft president Macron gisteren het hoogste dreigingsniveau aangekondigd na alweer een onthoofding. VRT-journalist Rudi Vranckx is hiervan geschrokken, en zegt dat we best op onze hoede blijven.

"Ik had effectief een soort van déjà vu gevoel naar vijf jaar geleden, 2015. Toen is het ook met Charlie Hebdo en de Mohammedcartoons begonnen”, zegt Vranckx. “In Kopenhagen, de Bataclan, Zaventem,… Ik moet het niet opsommen. We hebben in twee jaar tijd bijna driehonderd terreurdoden gehad. Het begint toch niet opnieuw?"

“Sinds 2015 stuurt men boodschappen rond: ‘Neem een mes, een bijl en sla toe!’. Dat is nog steeds het geval”, aldus de journalist. Dit jaar is het al negen maanden stil geweest. Volgens Vranckx zit corona daar zeker voor iets tussen. "In september is het weer begonnen met het proces van Charlie Hebdo. Ik denk dat ze meegesleurd worden door die hetze."

Alert blijven

Moeten wij ons zorgen beginnen maken? “Als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel. Je moet dus zeker alert blijven”, klinkt het. “Er is wel nog geen sprake van een verhoogde terreurdreiging in België, maar het blijft hetzelfde fenomeen. Men weet dat er onder jongeren weer van alles online broeit en actief is. Maar hoe controleer je dat? Hoe hou je dat tegen? In alle opzichten is het internet een droevige poel geworden."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Rudi Vranckx  I  terreur  I  Frankrijk  I  Charlie Hebdo