Woensdag 19 December 2018 - 13:03   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

"Dit is zeer pijnlijk voor Michel en een godsgeschenk voor N-VA"

Carl Devos denkt dat N-VA als grote winnaar uit deze hele regeringscrisis komt. Hij vindt dat Charles Michel foute keuzes heeft gemaakt. “Ik ben stomverbaasd dat een premier zich op een week tijd zo in de hoek laat drummen en zich ten slotte zo in de vangrail laat rijden”, zegt de politicoloog in Het Nieuwsblad.

“Ongezien wat een luchtbrug premier Michel naar de linkse oppositiepartijen heeft gemaakt”, zegt hij. “Michel stelde voor om de btw op elektriciteit te verlagen, ruimte te geven aan het sociaal overleg, extra klimaatinspanningen te doen,.. Allemaal linkse eisen die hij ineens wilde inwilligen. ­Eigenlijk was dat een collectieve schuldbekentenis van deze regering aan de oppositie. Na vier jaar van bitse ­discussie tussen meerderheid en oppositie, zegt de premier: jullie hadden gelijk, het was niet goed genoeg", zegt Devos.

“Het is onbegrijpelijk dat een premier zich op een week tijd zo in de hoek heeft laten duwen. We zagen gisteren een premier die het kompas volledig kwijt was. Een week lang heeft hij de ene bocht na de andere gemaakt, alleen maar om te kunnen blijven zitten. In de plaats van een week lang te spartelen, had hij zich deze vernedering in het parlement kunnen besparen door vorige week al naar de koning te gaan.”

"Eigenlijk begrijp ik nog minder dat CD&V en Open VLD hier tot gisteravond 20 uur zijn in meegestapt. Ik neem aan dat de toespraak van Michel in de Kamer op voorhand binnen de regering is besproken. Met al die toegevingen aan de linkse oppositie hebben CD&V en Open VLD aan de centrumrechtse kiezers het signaal gegeven dat niet zij, maar enkel N-VA garandeert dat er een centrumrechts beleid in dit land wordt gevoerd. Zeer pijnlijk.”

"Bocht van N-VA nu in de schaduw"

N-VA is voor Devos dan ook de grote winnaar. “Achteraf bekeken heeft die partij het zeer slim gespeeld. Premier Michel heeft nu een beeld gecreëerd dat N-VA tot de volgende verkiezingen voluit kan uitspelen. Namelijk dat deze regering een links beleid is beginnen te voeren vanaf het moment dat N-VA uit deze regering is gestapt. De partij zal niet nalaten dat te blijven herhalen.”

“Premier Michel heeft de bocht der bochten genomen. Daarmee zet hij de bocht van N-VA rond het VN-Migratiepact volledig in de schaduw. Niemand zal zich nog herinneren dat N-VA pas na twee jaar is wakker geschoten rond dat pact. Dit is een godsgeschenk voor N-VA.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Carl Devos  I  N-VA  I  Charles Michel