-->

Vaccin van AstraZeneca is heel wat minder effectief dan Pfizer en Moderna: "Dit is pijnlijk"

Vaccin van AstraZeneca is heel wat minder effectief dan Pfizer en Moderna:
Maandag 23 November 2020 - 13:03   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca, dat samen met de universiteit van Oxford, een vaccin ontwikkeld heeft, laat weten dat hun vaccin voor 70 procent effectief is. Dat is heel wat minder dan het vaccin van Pfizer en Moderna, dat voor 95 procent effectief is.

"Het ene vaccin is het andere niet", zegt viroloog Johan Neyts aan HLN. "Men heeft twee strategieën geprobeerd. Men heeft eerst mensen twee doses gegeven. Bij die mensen was 62 procent beschermd tegen de infectie. Bij de andere groep heeft men eerst een halve doses gegeven, dan een volledige. De effectiviteit is daar 90 procent. Het is een klein beetje raar dat het beter werkt dan twee keer een volledige dosis. Nu is de vraag, waarmee gaan ze verder? Gemiddeld is het 70 procent effectief."

Graag het meest efficiënte

"Als je gaat vaccineren, wil je het meest efficiënte", vervolgt Neyts. "Er zijn al miljoenen van dat vaccin gekocht door België. De lat is gelegd op 95 procent door Pfizer en Moderna. Het is pijnlijk om daaronder te moeten zakken."

Al zijn er ook wel voordelen aan dit vaccin. "De vaccins van Pfizer en Moderna gebruiken een andere technologie dan die van Oxford. Ook moeten de vaccins gestockeerd worden bij -70 graden. Bij het vaccin bij AstraZeneca is dat veel makkelijker."

TAGS  I  Johan Neyts  I  AstraZeneca  I  vaccin  I  coronavirus