Maandag 8 Maart 2021 - 07:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht waarschuwt: “Ik zou dit echt niet doen”

Steven Van Gucht waarschuwt: “Ik zou dit echt niet doen”

De coronacrisis duurt nu al een jaar. Het was een lang, hels jaar waarin we ons zo goed en zo kwaad mogelijk aan alle mogelijke maatregelen hebben gehouden. Sinds kort zien we eindelijk enkele lichtpuntjes aan het einde van de tunnel.

Zo is er de versoepeling waarin we buiten 10 mensen kunnen zien in plaats van 4, en is er het vooruitzicht van bijvoorbeeld 1 mei: de heropening van de horeca. Ook rusthuisbewoners mogen opnieuw twee knuffelcontacten hebben en daar lopen de vaccinaties goed. Toch kunnen we best niet meteen alle beperkingen zomaar laten vallen in de woonzorgcentra.

“We moeten voorzichtig zijn”, benadrukt Steven Van Gucht in Gazet van Antwerpen. “Ik zou niet direct alle mondmaskers in de vuilnisbak gooien. Er circuleert nog veel virus in de maatschappij."

Krachtig

De viruscirculatie zal pas beteren vanaf de lente en de zomer. "En rusthuisbewoners blijven een heel kwetsbare populatie", weet Van Gucht. "We moeten ook oppassen dat rusthuizen zelf geen bron worden voor de buitenwereld: dat familieleden daar een besmetting opdoen en het zo weer naar buiten brengen.”

Van Gucht is erg te spreken over de resultaten van de vaccinaties in de rusthuizen. “Ze bieden een blik naar hoe goed het vaccin zal werken in de rest van de maatschappij", zegt hij. "Meer nog, het zal daar nog béter werken. Bewoners van een woonzorgcentrum hebben een sterk verouderd en verzwakt immuunsysteem. En tóch bieden de vaccins ook bij hen al zo'n bescherming. Dat toont aan hoe krachtig ze zijn.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus