Woensdag 12 Mei 2021 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Geweld in Israël escaleert, vrees voor grote oorlog

Geweld in Israël escaleert, vrees voor grote oorlog

Het geweld tussen Israël en de Palestijnse gebieden is zich fors aan het uitbreiden. Waar het zich eerst nog vooral afspeelde tussen Jeruzalem en de Gazastrook, slaat het geweld nu over naar andere steden in Israël met een grote Arabische bevolking.

Palestijnse inwoners hebben volgens Israëlische media in Lod, ten oosten van Tel-Aviv, drie synagoges in brand gestoken. Er werden ook auto's verwoest en winkelruiten ingeslagen. Het geweld kwam er na de begrafenis van een Israëlische Arabier die een dag eerder was omgekomen in de stad.

De burgemeester van Lod, een stad met 77.000 inwoners waarvan 23.000 Arabieren, spreekt van een burgeroorlog. Ook in andere steden met een gemengde bevolking is het erg onrustig.

Noodtoestand

Israël telt anderhalf miljoen Palestijnse inwoners. Dat is ongeveer een vijfde van de bevolking. Ze hebben de Israëlische nationaliteit en worden aangeduid als Israëlische Arabieren. Premier Netanyahu heeft de noodtoestand afgekondigd. Hij was in Lod aanwezig. "Voor deze gebeurtenissen is geen excuus, dit is fundamentele haat", zei hij. 

Israël raakt steeds meer in de ban van het geweld. De scholen zijn gesloten. Vanwege de aanhoudende raketaanvallen vanuit de Gazastrook houden veel mensen zich op in schuilplaatsen.

Oorlog

VN-gezant voor het Midden-Oosten, Tor Wennesland, vreest voor een oorlog op grote schaal tussen Israël en Hamas. "Stop deze raketaanvallen meteen. Deze escalatie gaat in de richting van een oorlog op grote schaal. De verantwoordelijken van alle kampen moeten zich inzetten om tot een de-escalatie te komen", liet hij op Twitter verstaan.

TAGS  I  Israël  I  Palestijnen