-->

Deltavariant rukt erg snel op in ons land: Pak besmettelijker en dubbel zoveel ziekenhuisopnames

Deltavariant rukt erg snel op in ons land: Pak besmettelijker en dubbel zoveel ziekenhuisopnames
Woensdag 23 Juni 2021 - 10:00   I   door Redactie

De deltavariant in ons land is nu heel snel aan het oprukken. Volgens professor biostatistiek en evolutionaire biologie Tom Wenseleers zou 31 van de vastgestelde besmettingen al de deltavariant zijn in ons land.

De deltavariant is beter bekend als de Indiase variant. Ook in andere landen is deze variant flink in opmars. In Engeland en Portugal is het al de dominante variant en dat zal ook in ons land gebeuren in de loop van juli.

In het Nijvelse woonzorgcentrum Nos Tayons zijn 12 bewoners overleden na een uitbraak van de deltavariant. Nochtans was meer dan 95 procent van de bewoners volledig gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Het toont aan dat de immuunrespons zelfs na twee dosissen van het vaccin minder goed is.

"Ik maak me meer zorgen over de rest van de wereld"

De deltavariant is dubbel zo besmettelijk als de al besmettelijkere Britse variant. Bovendien zou het ook tot dubbel zoveel ziekenhuisopnames leiden. Gelukkig werken twee dosissen van de coronavaccins wel optimaal tegen de dreiging van die ziekenhuisopnames.

Het reproductiegetal in ons land ligt momenteel zo laag dat zelfs een variant die 50 procent besmettelijker is, het virus niet in kracht zal doen toenemen. Dat is dus hoopvol. "Dat geldt wel enkel als we dezelfde sociale contacten aanhouden", zegt Wenseleers in De Standaard.

"Maar tegelijk blijft de vaccinatiecampagne ook vorderen. Ik maak me meer zorgen over de rest van de wereld, waar de vaccinatiecampagne nog nergens staat."

TAGS  I  Deltavariant  I  Tom Wenseleers  I  n365