-->

Vlaanderen verbiedt voortaan alle vuurwerken

Vlaanderen verbiedt voortaan alle vuurwerken
Woensdag 20 Maart 2019 - 13:02   I   Foto: Pixabay   I  Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Vlaanderen gaat het afsteken van vuurwerk overal verbieden. Parlementsleden van meerderheid en oppositie dienen daarvoor een gezamenlijk decreet in, op initiatief van minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De nieuwe regels moeten zo ongelukken met bange dieren vermijden.

Momenteel is vuurwerk in de gemeenten in Vlaanderen toegelaten, tenzij de gemeente zelf het verbiedt. 40 gemeenten hebben zo'n totaalverbod, 103 andere geeft enkel toestemming via het gemeentebestuur.

Omdat de regels zo verwarrend en onbekend zijn wordt er rond de eindejaarsperiode overal in Vlaanderen vuurwerk afgestoken. Daar wil de Vlaamse regering nu een einde aan maken. Gemeentebesturen kunnen nog afwijken van het totaalverbod op vuurwerk, maar dan wel enkel op bepaalde plaatsen en momenten. Het verbod geldt ook voor voetzoekers, wensballonnen en carbuurkanonnen.

"Er was veel onduidelijkheid"

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts: “Ik krijg elk jaar tientallen mails binnen met verhalen en foto’s van dieren die gewond zijn geraakt, of zijn gestorven. Er was veel onduidelijkheid waardoor iedereen ervan uitging dat vuurwerk altijd en overal toegelaten was. We draaien de logica nu om: in de praktijk zullen de lokale besturen terughoudend zijn en vuurwerk beperken tot welbepaalde plaatsen en goedgekozen momenten/"

TAGS  I  Vuurwerk