-->

Viroloog Johan Neyts ziet het somber in: “In 2023 zal deze pandemie nog niet voorbij zijn”

Viroloog Johan Neyts ziet het somber in: “In 2023 zal deze pandemie nog niet voorbij zijn”
Maandag 26 Juli 2021 - 21:30   I   Foto: Photonews   I  

In het westen lopen de vaccinatiecampagnes als een trein. Vlaanderen behoort zelfs tot de beste leerlingen van de klas. Elders in de wereld, zoals in Afrika, gaat het minder vlot. Volgens viroloog Johan Neyts zal het nog minstens twee jaar duren voordat we wereldwijd van de coronacrisis af zijn.

“Ik vrees dat het in 2023 nog niet volledig voorbij is”, zegt de expert van de KU Leuven in Humo. “We zijn nog een tijdje bezig, denk ik. Als er niet fatsoenlijk gevaccineerd wordt in Afrika zullen de patiënten in de ziekenhuizen blijven toestromen, waar ze zullen blijven snakken naar adem, want het probleem met de zuurstof zal ook niet meteen opgelost raken.” 

Voor ons betekent dat vooral: oppassen met reizen naar gebieden waar het momenteel nog heel erg is. “Ook als je volledig gevaccineerd bent. De vaccins werken namelijk wel goed, maar 100 procent bescherming geven ze niet”, benadrukt Neyts. “Dat wil zeggen dat een paar procent van de gevaccineerden nog altijd het risico loopt om besmet te raken en ziek te worden.”

TAGS  I  Johan Neyts