Woensdag 24 November 2021 - 11:00   I   Foto: VRT  I   door Redactie

Steven Van Gucht betreurt het ten zeerste: “Het gaat gewoon niet meer”

Steven Van Gucht betreurt het ten zeerste: “Het gaat gewoon niet meer”

De coronacijfers stijgen in alle bevolkingsgroepen. In de lagere scholen zien we wel heel veel besmettingen, omdat daar kinderen zitten die nog niet gevaccineerd zijn. Daarom zien we bij de generatie van de ouders - dertigers en veertigers - ook heel veel besmettingen.

“Het is moeilijk om uit de cijfers af te leiden dat het aandeel van de lagereschoolkinderen elke week groter wordt, omdat de teststrategie in de scholen veranderd is”, zegt Steven Van Gucht in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Men gaat nu wat minder testen uitvoeren in de scholen, de contacttracing gebeurt eigenlijk niet echt meer."

Van Gucht ervaart het minder testen bij de kinderen als een manco, maar hij begrijpt het ook wel. ”Omdat er zoveel besmettingen zijn, is het voor de CLB's onmogelijk om nog aan contacttracing te doen", zegt Steven Van Gucht.  "We betreuren dat natuurlijk. Maar ik heb begrip voor de CLB's die het niet meer kunnen bolwerken. Er is ook gewoon te veel virus en op een gegeven moment kan je dat gewoon niet meer aan.”

Een lappendeken van maatregelen

Van Gucht had het ook over de verstrengingen in Oost-Vlaanderen. Daar worden fuiven en dansfeesten die niet-professioneel omkaderd zijn verboden. "Op een gegeven moment moet je ingrijpen, beter te vroeg dan te laat, maar ik heb toch het liefst dat men dit zo gecoördineerd mogelijk doet. Anders krijg je een lappendeken van maatregelen. Wat we nu meemaken overstijgt de provincies.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona