Woensdag 24 November 2021 - 18:00   I   Foto: VRT  I   door Redactie

Steven Van Gucht: “Ik kan je al zeggen dat het nooit gaat gebeuren”

Steven Van Gucht: “Ik kan je al zeggen dat het nooit gaat gebeuren”

Toen de grote vaccinatieronde nog moest beginnen, wilde men een vaccinatiegraad halen voor 70 procent voor groepsimmuniteit. Dat bleek ruim onvoldoende.

Het is nog maar de vraag of we die groepsimmuniteit ooit kunnen bereiken. Volgens viroloog Steven Van Gucht hadden we die met de oorspronkelijke Wuhan-variant al bereikt. Dan was er nu van het coronavirus geen sprake meer.

Virus verdwijnt nooit

De feiten zijn echter wat ze zijn. We zitten vandaag met de Delta-variant en die is vele malen besmettelijker. Intussen is 75 procent in ons land gevaccineerd. Dat blijkt niet voldoende, want de cijfers swingen weer de pan uit.

Steven Van Gucht is dan ook duidelijk in Het Laatste Nieuws. “Velen stellen groepsimmuniteit ook gelijk met: ‘Het virus verdwijnt’. Als je die definitie hanteert, kan ik je zeggen dat dat nooit zal gebeuren. Het blijft circuleren”, klinkt het.

Groepsimmuniteit

Van Gucht bedoelt het helemaal niet zo negatief als het nu misschien overkomt. Groepsimmuniteit is voor hem dat de zorg niet meer overbelast wordt en dat we kunnen leven met het virus. Dan moeten we zeker naar een vaccinatiegraad van 90 procent volgens de professor.

“We halen ooit groepsimmuniteit”, verzekert Van Gucht. “Al zal dat misschien pas volgende winter zijn.” Overigens halen we die groepsimmuniteit niet enkel door te vaccineren. Ook de natuurlijke immuniteit wordt verder opgebouwd, aangezien er heel wat besmettingen zijn.

Niet iedereen besmetten

Er gaan stemmen op om ons allemaal te laten besmetten om zo verder tot groepsimmuniteit te komen. Dat vindt Van Gucht echter een zeer slecht idee. “Je krijgt niet alleen het virus, maar ook alle risico’s zoals ‘long covid’. Zelfs jonge mensen en na milde besmettingen. Dat moet je vermijden”, klinkt het.

Vorige week woensdag nam het Overlegcomité nieuwe maatregelen om het virus in te dijken. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke sloot toen al niet uit dat er nog strengere maatregelen nodig zijn om de viruscirculatie, die op dit moment erg hoog is in ons land, verder naar omlaag te krijgen. Momenteel blijven de cijfers stijgen, met al gemiddeld meer dan 15.000 besmettingen per dag.