Donderdag 25 November 2021 - 07:00   I   Foto: VTM  I   door Redactie

Marc Van Ranst laat weten of we Kerstmis gaan kunnen vieren

Marc Van Ranst laat weten of we Kerstmis gaan kunnen vieren

Viroloog Marc Van Ranst denkt dat we naar een lockdown light zullen evolueren. Zo noemt men het in Nederland momenteel ook.

Voor Van Ranst is het woord lockdown alvast geen taboe. "Dat is natuurlijk het woord dat veel mensen niet gaan willen gebruiken, maar ik vind dat we daar niet omheen mogen fietsen", stelde hij in VTM NIEUWS."

Lockdown light

Bij een zogenaamde lockdown kunnen er nog zaken mogelijk zijn, benadrukt Van Ranst. "We weten ook dat dit een containerbegrip is waar heel wat dingen in kunnen vallen. Ik denk niet dat we terug gaan naar een lockdown zoals tijdens eerste golf, waarin bijna alles in de samenleving stilviel. Er moeten echter wel strengere maatregelen komen."

Daarbij kijkt Van Ranst naar Nederland. Daar moet de horeca om 20 uur bijvoorbeeld de deuren sluiten. "In Nederland noemt men het ook een lockdown light. Zo'n vroegere sluiting van de horeca is zeker een van de zaken die op tafel gaan liggen wanneer de excellenties terug samen gaan komen", stelt de professor.

Volgens Van Ranst mag men zeker niet te lang wachten met nieuwe maatregelen. "Het liefst moet dit snel gebeuren. Ik weet dat men deze week zal samenkomen om allerlei zaken te bespreken. Misschien al met een Overlegcomité", klinkt het.

Eindejaarsfeesten

Bij heel veel mensen leeft nu de vraag of er nog een kerstfeest mogelijk zal zijn. Volgens Van Ranst zal het kunnen gevierd worden, al zal het beperkter zijn dan twee jaar geleden en de jaren voordien. "Het is natuurlijk nog een maand van ons", reageert Van Ranst. 

"We gaan dit nog een beetje voor ons uitschuiven", vervolgt hij. "Gaat het volledig normaal zijn zoals we het vroeger deden? Neen. Gaan die maatregelen even ingrijpend zin als vorig jaar? Dat geloof ik ook niet."

TAGS  I  Marc Van Ranst