-->

Frank Deboosere waarschuwt: “Dit kunnen we niet tegenhouden”

Frank Deboosere waarschuwt: “Dit kunnen we niet tegenhouden”
Dinsdag 30 November 2021 - 21:00   I   Foto: Photonews   I  

Frank Deboosere is al sinds eind jaren ’80 aan het werk als weerman van de VRT. Men zou denken dat hij - als weerman - een voorloper was van de klimaatbeweging, maar niets is minder waar.

"Het heeft best lang geduurd voor ik de klimaatverandering zelf onder ogen zag”, zegt Frank op Radio 1. “Begin jaren negentig dacht men nog dat de klimaatverandering en het broeikaseffect deel waren van het rijk der fabel. Maar door steeds kritisch te blijven en goed te luisteren, kwamen we uiteindelijk op de conclusie dat die verandering wel degelijk écht is.” 

“Het is altijd erg pijnlijk om te zien wat extreem weer kan veroorzaken"

De laatste jaren werden de extremen alleen maar extremer. Dat zien Frank en zijn collega’s gebeuren vanop de eerste rij. “Wij zullen nooit applaudisseren als we voor de juiste redenen code rood in het weerbericht hebben afgekondigd”, zegt hij. “Het is altijd erg pijnlijk om te zien wat extreem weer kan veroorzaken, zeker als er levens aan verloren gaan. Maar het is wel belangrijk dat we onthouden dat het extreme van vandaag niet het normale van morgen zal zijn.” 

“Het zal wel vaker voorkomen”, waarschuwt Frank. “Zo zullen onze buien intenser worden. Iedereen die laag woont, moet opletten, want daar gaat het water dan naartoe. We moeten dus meer ruimte geven aan het water, want als het komt, hou je het niet tegen”, besluit hij.

TAGS  I  Frank Deboosere