-->

Steven Van Gucht: “Zo vier je veilig Kerstmis met de familie”

Steven Van Gucht: “Zo vier je veilig Kerstmis met de familie”
Dinsdag 14 December 2021 - 11:00   I   Foto: VRT   I  

Kerstmis en Nieuwjaar komen nu wel heel erg dichtbij. Hoe de feesten er dit jaar zullen uitzien, daar heeft het merendeel van de bevolking nog het raden naar. Wat mag en wat niet, daar zijn nog veel vragen over.

“Het blijft nog een beetje vaag. Men heeft geen duidelijke richtlijnen gemaakt over wat je in privéomstandigheden al dan niet mag doen”, weet ook Steven Van Gucht, die in het ‘VTM NIEUWS’ wel enkele tips geeft om het veilig te houden. “Doe het in kleine kring, denk aan ventilatie en doe een zelftest.” 

“Als je bij iemand thuis feest, kies er dan voor om het bij de persoon met het grootste huis te doen”, zegt Van Gucht. “Met hoeveel mensen mag je nu samenkomen? Men heeft daarop geen getal gekleefd. Ik begrijp dat men zoiets liever niet meer terug wil invoeren. Het zal ook afhangen van de omikronvariant. Het blijft onzeker wat daarmee zal gebeuren.” 

Zelftest

“Mensen worden al besmettelijk twee dagen vooraleer ze enig symptoom vertonen”, vertelt de viroloog van Sciensano. “Als je je de dag na het feest ziek begint te voelen, dan heb je waarschijnlijk veel mensen besmet de avond ervoor.” 

“Dat kun je vermijden door een zelftest voor het feest te doen. Zo kun je een besmetting opmerken die je anders misschien niet had opgemerkt. Als de test negatief is, is het nog geen garantie dat je niet besmettelijk bent. Denk dus ook aan ventilatie en afstand houden", besluit Van Gucht.

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  VTM NIEUWS