-->

Geert Molenberghs heeft slecht nieuws over omikron: “Dit is voor het eerst”

Geert Molenberghs heeft slecht nieuws over omikron: “Dit is voor het eerst”
Woensdag 22 December 2021 - 11:00   I   Foto: Photonews   I  

Omikron blijft de gemoederen van de wetenschappers beroeren. Lang werd gedacht dat de nieuwe variant niet zo ziekmakend was als de deltavariant, maar deze gedachte wordt stilaan bijgeschaafd.

“Dat omikron veelal niet meer dan een ernstige verkoudheid veroorzaakt, kwam van huisartsen die niet het hele plaatje zien”, benadrukt Geert Molenberghs in Het Laatste Nieuws. “De Zuid-Afrikaanse gegevens zijn ook niet zomaar te extrapoleren naar ons: daar is het zomer, terwijl wij hier in slecht weer zitten. Onze bevolking is ook ouder en meer kwetsbaar.” 

“Je hoort ook dat de omikrongolf in Zuid-Afrika al over zijn top heen zou zijn, maar daar ben ik nog niet zo zeker van”, aldus de biostatisticus. “Ik zie dat ze moeite hebben om hun testen uitgevoerd en geregistreerd te krijgen. Hun cijfers van gisteren zijn vandaag weer bijgesteld. Ze zitten nu met een positiviteitsratio van 30%: dat wil zeggen dat ze veel besmettingen missen en de situatie niet onder controle hebben.” 

“Voor het eerst hebben trouwens ook de Denen en de Engelsen last om alles tijdig op te volgen: al twee dagen worden hun cijfers gecorrigeerd naarmate de tijd vordert. We moeten ervoor uitkijken dat we niet in hetzelfde straatje belanden”, concludeert de expert.

TAGS  I  Geert Molenberghs  I  omikron