Reddingswerker getuigt over ongeval van Schumacher: "Het was onbegonnen werk"

Reddingswerker getuigt over ongeval van Schumacher:
Zaterdag 29 December 2018 - 09:58   I   Foto: Photonews   I   door Fabian Morren

Op 29 december 2013 werd Michael Schumacher in Méribel, in de Franse Alpen, het slachtoffer geworden van een ski-ongeval. De voormalige Formule 1-rijder was met zijn hoofd op een rotsblok terechtgekomen en liep een ernstig schedeltrauma op. Vijf jaar later kijkt Stephane Bozon, de man die destijds de reddingsactie van Schumacher coördineerde, terug op die gebeurtenissen.

Bozon herinnert zich die dag nog heel goed. “Een bergredder belde mij op”, vertelt hij in Focus. “Hij vertelde mij dat er een skiër op zijn hoofd was beland. De man had zware verwondingen opgelopen. Ik heb meteen beslist om een helikopter naar de plaats van het ongeval te sturen.”

Bozon wist meteen dat hij met de reddingshelikopter op weg was naar een beroemdheid. "Ik was mij er direct van bewust om wie het ging, ja. Ze hadden mij gezegd dat het Michael Schumacher was. Natúúrlijk kende ik hem als de grote F1-kampioen. Niet dat zijn status de reden vormde om dadelijk een helikopter uit te sturen. Dat hadden we met een andere persoon ook gedaan.”

“Het was onbegonnen werk, daarboven op die berg, om Schumacher afdoende te verzorgen. Daarom werd beslist om hem naar het plaatselijke ziekenhuis in Moûtiers over te vliegen. Zo konden ze hem stabiliseren. Nadien is hij overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Grenoble. Ik wist dat hij een zware hoofdwonde had opgelopen, maar dat hij nog lééfde."

"Ik heb ook de steen gezien waarachter hij met één ski is blijven haken, én de steen waartegen hij zijn hoofd gestoten heeft. De dagen voordien had het amper gesneeuwd. De stenen waren slechts met een dun laagje bedekt. Schumacher kon de stenen echter niet zien. Met een dikkere sneeuwlaag zou hij eenvoudig over de stenen geskied zijn."

"Ik weet niet hoe het momenteel met hem gesteld is. Maar ik denk nog vaak terug aan zijn ongeval. Het blijft een tragische gebeurtenis.”

TAGS  I  Michael Schumacher  I  Stephane Bozon  I  sport