-->

Extreemrechts wil betoging in Brussel tegen negeren van Vlaams Belang, partij zelf stapt niet mee: "Ze wilden aanslag plegen op Filip Dewinter"

Extreemrechts wil betoging in Brussel tegen negeren van Vlaams Belang, partij zelf stapt niet mee:
Donderdag 29 Augustus 2019 - 11:00   I   Foto: Photonews   I  Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Volgende maand wil extreemrechts betogen tegen de beslissing om het Vlaams Belang te weren bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Nochtans roept de partij zelf op om niet mee te stappen in de betoging. Een van de organisatoren is immers de veroordeelde Tomas Boutens, die een aanslag plande op Filip Dewinter.

De 'Mars op Brussel' zou op 15 september op het Spanjeplein in Brussel moeten vertrekken. De betoging is gepland tegen de Vlaamse coalitie tussen N-VA, CD&V en Open VLD en dus zonder Vlaams Belang.

"Een vreedzame betoging, in overleg met de politionele diensten”, zo klinkt het op de Facebookpagina van de organisator. Er hebben al zo'n 1.100 mensen aangegeven mee te komen betogen. Het kabinet van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) bevestigt de aanvraag, maar een beslissing werd nog niet genomen.

Geweld

“Als er concrete elementen zijn dat een manifestatie kan mislopen of er een risico is op geweld, kunnen we adviseren om de mars te verbieden”, zegt de Brusselse lokale politie. “De Mars tegen Marrakesh is een precedent, en dat zal meegenomen worden in de evaluatie.” Tijdens de Mars tegen Marrakesh liep het helemaal uit de hand en werden vernielingen aangebracht in de stad.

Vlaams Belang zegt nee

Vlaams Belang doet niet mee aan de betoging waar zij zelf het onderwerp van zijn. “Wij hebben daar niets mee te maken”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Een van de organisatoren is Tomas Boutens, die nota bene een aanslag wilde plegen op Filip Dewinter. U begrijpt dat we ons daarmee niet associëren. Het risico bestaat dat dit veeleer anti-reclame wordt voor onze partij.”

TAGS  I  Filip Dewinter  I  Vlaams Belang  I  Tom Van Grieken  I  Brussel