-->

Vlaams Belang wordt grootste partij in Vlaanderen, De Wever reageert: "Ik begrijp dat de mensen boos zijn"

Vlaams Belang wordt grootste partij in Vlaanderen, De Wever reageert:
Zaterdag 14 September 2019 - 07:56   I   Foto: Photonews   I  Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Redactie

Uit de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL TVI en Le Soir blijkt dat Vlaams Belang nu de grootste partij van Vlaanderen is geworden. We zijn nu vier maanden na de verkiezingen en Vlaams Belang haalt bij de peiling 24,9%. N-VA zakt naar 22,7 procent.

De traditionele partijen krijgen enorme klappen. Open VLD klokt af op 13,3 procent, CD&V zakt naar 11,7 procent. SP.A gaat onder de drempel van 10 procent, amper 8 procent. Groen haalt 11 procent en PVDA blijft met 6 procent stabiel.

Dat N-VA niet in zee ging met Vlaams Belang zet kwaad bloed. “Dat de mensen daar heel erg boos om zijn, voel ik overal - op straat, op Facebook. Ik heb begrip voor die emotie, heel veel zelfs, want ik vind óók dat de winnaar verantwoordelijkheid had moeten kunnen opnemen”, zegt Bart de Wever in een gesprek met VTM Nieuws.

De Wever legt evenwel de schuld bij de andere partijen. “Wat kan ik doen? Als partijen zeggen dat het existentieel onmogelijk is, dan kan je het ijzer met je handen niet breken.”

Volwassen

“Als dit inderdaad het electorale gewicht van het Vlaams Belang is, zal de partij dan ooit bereid zijn om op een volwassen manier verantwoordelijkheid te dragen?”, vraagt De Wever zich af. “Zal ze dan ophouden met een propagandamachine te zijn die iedereen beledigt en constant het scherpst van de snede opzoekt? Die over de rand gaat en allerlei extremistische randfiguren tolereert? Want op die manier kan je met die partij níks doen.”

TAGS  I  Vlaams Belang  I  N-VA  I  Bart De Wever