SP.A wil klimaatproblemen oplossen met spaargeld van de mensen Politiek
Politiek

SP.A wil klimaatproblemen oplossen met spaargeld van de mensen

SP.A wil klimaatproblemen oplossen met spaargeld van de mensen

SP.A wil een klimaatbank oprichten om de energie- en klimaatdoelstellingen te financieren. Vlaams Kamerlijstduwer Johan Vande Lanotte presenteerde woensdag in Beernem een tienpuntenplan bij de aanzet van de campagne “Waarom stemmen op de sossen?”

In het actieplan van Vande Lanotte moet de energiefacturen met een vijfde dalen: een btw-verlaging van de elektriciteit van 21 naar 6 procent en het eventueel ingrijpen van de overheid als de prijzen te fel stijgen.

Hij wil zijn actieplan financieren met de oprichting van een klimaatbank. “Er staat op dit moment 266 miljard euro op de spaarboekjes. Het brengt niets op en is passief. Met een Klimaatbank kunnen we dat geld mobiliseren en zorgen we voor een groter rendement voor de mensen. Als we 4 procent mobiliseren kunnen we meer dan 10 miljard investeren”, aldus Vande Lanotte.

Dat geld kan dan worden uitgeleend voor energie- en klimaatdoelstelling aan investeerders, die op hun beurt een lagere interest betalen. Spaarders krijgen met die interest een hoger rendement op hun "spaarboekje".

SP.A-voorzitter John Crombez neemt het actieplan mee in het verkiezingsprogramma waarmee de partij op 26 mei naar de kiezer trekt. “Dat we de spaarder in dit plan betrekken is een belangrijke vernieuwing", aldus Crombez tegenover Belga.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws