Geen rooskleurige vooruitzichten: “Dit virus gaat niet stoppen, dit gaat nog járen aanslepen” Royalty
Royalty

Geen rooskleurige vooruitzichten: “Dit virus gaat niet stoppen, dit gaat nog járen aanslepen”

Geen rooskleurige vooruitzichten: “Dit virus gaat niet stoppen, dit gaat nog járen aanslepen”

Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel was gisteren te gast in ‘De Afspraak’ om toelichting te geven bij de hoge coronacijfers. Noppen spreekt niet meer van een pandemie, maar van een endemie, een toestand waarbij het aantal besmettingen in een bevolking relatief constant blijft.

“Het is al geen epidemie meer, het is een endemisch probleem”, aldus Noppen. “En wij zijn de endemie. Wij allen zijn verantwoordelijk voor wat er aan het gebeuren is. Het zijn dus niet alleen de politici, maar het is ook ons eigen gedrag, onze bijdrage tot de maatschappij, en dat is iets wat ik mis.”

“We weten ongeveer al een jaar dat dit virus niet gaat stoppen. Niet door vaccinatie of niet door iets anders. Dit is een verhaal dat we nog járen gaan meedragen”, benadrukt Noppen. “Dat is een paar weken geleden nog eens bevestigd in De Tijd door Peter Piot. De optimisten schatten dat het tussen de 3 en de 5 jaar zal duren, de pessimisten zitten tussen 5 en 10 jaar.”

Elk jaar ten minste één keer

Dit wordt volgens Noppen dus een endemisch verhaal. “Dat wil zeggen dat we dit élk jaar ten minste één keer gaan meemaken, vermoedelijk seizoenaal, omdat het een respiratoir overdraagbaar virus is”, klinkt het. “Dat zal vermoedelijk in de herfst zijn, wanneer de mensen gaan ‘crowden’, meer binnenzitten en minder buiten leven."

Of het elk jaar zo zwaar zal zijn als heden, hangt af van de mate waarin het virus zal muteren, zegt Noppen. “In de regel weten we dat coronavirussen evolueren naar wat ik verkoudheidsvirussen zou durven noemen. Dat Is ook in het belang van het virus: zeer besmettelijk en je gaat er niet aan dood.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws