Wat Carrefour en Colruyt verzwijgen over hun kortingen – tot je goed kijkt

09 jul , 14:00Shopping
250709SUPERMARKT
Wanneer je in de winkel loopt en grote rode labels ziet hangen met -25% of zelfs -50%, is de verleiding groot. Zeker bij supermarkten zoals Carrefour, Delhaize en Colruyt vliegen de acties je om de oren. Maar hoe voordelig zijn die promoties echt? Uit verschillende onderzoeken en controles blijkt dat kortingen soms minder transparant zijn dan ze lijken.
Zo stelde Test Aankoop eerder al vast dat een ‘promotie’ soms wordt berekend op basis van een oude, verhoogde prijs in plaats van de normale verkoopprijs. Een pot choco die eerst aan 3,99 euro stond, wordt een week voor de promotie opgetrokken naar 4,49 euro. Wanneer daarna een korting van 25% wordt aangekondigd, betaal je plots nog steeds bijna de oorspronkelijke prijs. In juridische termen heet dat prijsmanipulatie en het is verboden, maar moeilijk te bewijzen.

Vergelijken loont – maar het is niet altijd mogelijk

Colruyt positioneert zich als de goedkoopste, en vaak klopt dat ook. Maar wie de gele prijskaartjes in de rekken goed bekijkt, merkt dat er geregeld gewerkt wordt met tijdelijke verhogingen of onduidelijke prijsvergelijkingen. Een ‘laagste prijs’-belofte is enkel geldig op producten die exact hetzelfde zijn, met zelfde gewicht, merk en verpakking – en daar wringt soms het schoentje.
Bij Carrefour wordt dan weer vaak gewerkt met ‘1+1 gratis’-acties. Dat lijkt voordelig, maar in de praktijk wordt de prijs van het product in de weken ervoor stelselmatig opgetrokken. Zo betaalde je enkele weken voordien misschien 2,20 euro per fles shampoo, en tijdens de actie betaal je 4,40 euro voor twee. Het verschil is onbestaand, maar het label ‘gratis’ doet zijn werk.
Delhaize gebruikt dan weer vaak ‘Xtra’-kortingen voor leden. Op zich handig, maar het maakt prijsvergelijkingen extra moeilijk. Je weet pas aan de kassa of je de korting echt krijgt, en de oorspronkelijke prijs wordt zelden duidelijk vermeld.

Europese regels willen misleiding aanpakken

Sinds mei 2022 is de zogenaamde Omnibusrichtlijn van kracht in de Europese Unie. Die verplicht winkels om bij een korting ook de laagste prijs van de afgelopen 30 dagen te vermelden als referentie. Met andere woorden: als Colruyt of Carrefour een prijs tijdelijk optrekt om er daarna een ‘korting’ op te plakken, is dat niet langer wettelijk toegelaten.
Toch blijkt uit controles van onder meer de FOD Economie dat die regel niet altijd strikt wordt nageleefd. Vooral online promoties ontsnappen nog te vaak aan het zicht. En in folders wordt zelden of nooit de oude referentieprijs correct vermeld. Dat maakt het voor consumenten lastig om in te schatten of een korting eerlijk is.

Hoe bescherm je jezelf tegen schijnkortingen?

Er zijn een paar dingen die je als consument kunt doen om niet in de val te lopen:
  • Houd prijzen bij. Wie regelmatig boodschappen doet, leert de normale prijzen snel kennen.
  • Gebruik prijsvergelijkingsapps zoals MyShopi of Promojagers, waar gebruikers promo’s beoordelen op echtheid.
  • Vermijd impulsaankopen bij acties. Vraag jezelf af of je het product ook zou kopen zonder de korting.
  • Let op de eenheidsprijs (prijs per kilo of liter), die is verplicht op de verpakking en vaak betrouwbaarder dan het totaalbedrag.
De boodschap is duidelijk: niet elke korting is wat ze lijkt. Zeker bij grote ketens zoals Colruyt, Delhaize en Carrefour wordt volop gewerkt met slimme marketingtrucs, die wettelijk net binnen de lijntjes kleuren maar de consument makkelijk op het verkeerde been zetten.
In tijden van stijgende prijzen is alert zijn geen overbodige luxe. Wie zich niet laat verleiden door schreeuwerige labels maar kijkt naar echte prijzen, komt op het einde van de maand vaak goedkoper uit.
Powered by Newsifier