Topfavoriet Mathieu van der Poel is winnaar WK veldrijden

WK veldrijden
In Bogense, Denemarken werd vandaag gestreden om de wereldtitel veldrijden. In de spannende strijd tussen topfavoriet Mathieu van der Poel en drievoudig wereldkampioen Wout Van Aert is er één winnaar uit de bus gekomen: Mathieu van der Poel. Van Aert wint zilver en Toon Aerts brons.
Om 15 uur schieten de veldrijders uit de startblokken. Van der Poel gaat als een raket van start en snijdt als eerste de eerste bocht aan, vlak voor Van Aert. Samen met Van der Haar nemen zij een kleine voorsprong. Van der Poel slaagt er niet in de twee anderen van zich af te schudden.
De schuine kant bleek eerder al een uitdaging te vormen, maar de mannen gaan er zonder te grote problemen tegenaan. Inmiddels moet Toon Aerts het gat zien te vullen tussen hem en het vijftal. Na de eerste ronde is er nog niets beslist.
Aerts slaagt erin het tempo op te drijven in de tweede ronde. Van Aert daagt Van der Poel uit door Aerts wat te laten rijden. De Nederlander laat zich echter niet kennen en dicht het gat. Aerts maakt dan een fout op de schuine kant en Van der Haar houdt zijn benen stil.
Uiteindelijk heeft Van der Poel 6 seconden voorsprong, maar moet daar dan toch eentje van inleveren. Van Aert steekt een tandje bij, maar slaagt er niet in die 6 seconden te overbruggen. Daarachter groeit het gat geleidelijk aan.
Van Aert zit Van der Poel op de hielen en kan komen aansluiten. Toon Aerts hapert op de schuine kant en volgt op 15 seconden van Van der Poel. Het draait uit op een prachtig duel tussen Van der Poel en Van Aert, de topfavoriet en de titelverdediger.
Van Aert dicht de kloof met Van der Poel op het asfalt naar de finish en neemt hém nu op sleeptouw. Op de schuine kant trekt Van der Poel door, terwijl Van Aert een fout maakt. Nu moet hij opnieuw een gat zien dicht te rijden.
Ondertussen lijkt Sweeck te strijden om het brons, met Van Kessel als zijn naaste belager. Aerts is afgezakt naar de zesde plaats.
Het duel tussen Van der Poel en Van Aert blijft voortduren, maar dan wordt het gat toch een beetje groter in het voordeel van de Nederlander. Opnieuw glijdt Van Aert uit op de schuine kant en verliest waardevolle seconden. Aan de finish is het verschil opgelopen tot 14 seconden.
Er zijn nog vijf ronden te gaan en het verschil tussen Van der Poel en Van Aert blijft min of meer onveranderd. Intussen laat Toon Aerts zijn achtervolgers verder achter zich, maar de afstand naar de wereldtitel is nog groot.
Van der Poel bouwt een voorsprong uit van meer dan 20 seconden op Van Aert. Maar die blijft alles geven. Van Aert lijkt nu meer te strijden voor zilver dan goud wanneer Aerts komt almaar dichterbij.
De twijfel is zo goed als weg: Mathieu van der Poel wordt in 2019 voor de tweede keer wereldkampioen. Het verschil na de negende ronde is bijna een halve minuut. Van Aert heeft nog een voorsprong van 16 seconden op Aerts, maar niet voor lang.
Van der Poel zet zijn laatste ronde in en lijkt zo goed als verzekerd van de eerste plaats. Intussen strijden de twee Belgen om het zilver. Aerts gaat op en over Van Aert en zet om onder druk op de schuine kant. Maar de drievoudige titelverdediger heeft zijn laatste adem nog niet uitgeblazen.
Toon Aerts laat Van Aert dan uiteindelijk achter zich. Maar dan valt hij en Van Aert grijpt zijn kans. Deze fatale fout kost Aerts de zilveren medaille.
Mathieu van der Poel wint het WK veldrijden en Wout Van Aert wordt tweede. Toon Aerts eindigt op de derde plaats, gevolgd door Michael Vanthourenhout op de vierde en Laurens Sweeck op de vijfde plaats. De top tien wordt nog aangevuld door Lars Van der Haar, Quinten Hermans, Marcel Meisen, Jens Adams en Gianni Vermeersch.