Kato van The Starlings getuigt over zeldzame aandoening: "Heel veel pijn"

230429katocallebautinstagram
Binnenkort vertelt Kato Callebaut in de HLN-reeks ‘Mijn Dieet’ over haar voeding en hoe het haar hielp om wat kilo’s kwijt te spelen. Iets wat voor haar allesbehalve gemakkelijk was. Kato lijdt namelijk aan de ziekte van Hashimoto. Daar getuigt de zangeres nu over in Het Laatste Nieuws.
“De eerste symptomen die ik had van de ziekte van Hashimoto waren heel uiteenlopend. Ik kon ze toen niet met elkaar linken”, vertelt Kato Callebaut in Het Laatste Nieuws. “Ik was moe zonder reden, had veel spierpijn, en kreeg last van maagproblemen en ijskoude benen.” Bovendien had ze de grootste moeite om af te vallen. “Het was niet dat ik snel verdikte, maar het was gewoon erg moeilijk om gewicht kwijt te spelen. Je ziet dat ook een beetje als je de foto's van mijn ‘Idool'-auditie vergelijkt met recentere afbeeldingen”, gaat de vrouw van Tom Dice verder.
Pas toen ze op routineonderzoek was bij haar gynaecoloog, werd duidelijk wat er precies aan de hand was. “Die merkte op dat mijn schildklier er niet normaal uitzag”, klinkt het. “Hij vermoedde toen al dat ik de ziekte van Hashimoto had. Na een aantal onderzoeken bleek hij ook gelijk te hebben.” Gelukkig gaat het nu beter dan ooit met de zangeres, en dat heeft grotendeels met haar vegan lifestyle te maken.

Minder symptomen

“Op dit moment is de impact van de aandoening op mijn leven nog maar heel beperkt. Het pilletje doet de meeste symptomen verdwijnen”, haalt Kato opgelucht adem. “Wat ik nog extra doe om ervoor te zorgen dat ik minder symptomen heb, is vegan eten. Door de ziekte van Hashimoto werkt mijn spijsverteringsstelsel veel trager. Persoonlijk merkte ik dat als ik vlees vermijd, ik zo veel minder last heb van darmproblemen en maagontstekingen”, legt de The Starlings-zangeres uit. “Bovendien ben ik erin combinatie met mijn pilletje en veel beweging ook door vermagerd.”