Stephanie Planckaert staat doodsangsten uit voor dochter Iluna: "Er ging zoveel door mijn hoofd"

230912ilunatimmermanstephanieplanckaertphotonews
Na Hugo Sigal, William Boeva en Mathias Vergels is Stephanie Plankcaert maandagavond te gast bij Eric Goens in ‘Het Huis’. Daarin laat de dochter van Christa en Eddy Planckaert in het diepste van haar ziel kijken, bijvoorbeeld over haar tienerzwangerschap en haar beangstigende bevalling.
Zestien was Stephanie Planckaert toen ze zwanger raakte van haar oudste dochter Iluna Timmerman. Het meest beangstigende dat ze ooit moest doen, was mémé Clara daar destijds van op de hoogte brengen. “Ik heb nooit schrik gehad van haar, maar wist dat dat haar diep zou raken en zou teleurstellen”, vertelt Stephanie in ‘Het Huis’. “Ik heb jarenlang met een schuldgevoel rondgelopen, omdat ik vond dat ik de familie ten schande had gebracht.”
En dat schuldgevoel bleef haar ook na de geboorte van Iluna achtervolgen. “Na de bevalling was ik doodsbang”, vertelt Stephanie met een krop in de keep. “Ik wou mijn kindje bij me hebben, maar ze was ziek en moest nog aansterken, dus dat kon niet.” Haar dochter liep na de geboorte meteen een infectie op. En ook de pas bevallen Stephanie zelf werd ziek.

Schuldgevoel

“Ik had continu een enorm schuldgevoel. Ik dacht dat ik haar ziek had gemaakt, omdat ik te vroeg bevallen was”, legt Iluna’s mama uit. “Er ging zoveel door mijn gedachten. Ik was zestien jaar, dus ik kon niet relativeren”, weet Stephanie nog alsof het gisteren was.